Mii de oameni au participat sâmbătă, 24 iulie, la tradiționalul marș Budapest Pride al comunității LGBT, pentru a susține aceasta comunitate dar și pentru a protesta împotriva unei legi maghiare care interzice „promovarea” homosexualității sau informațiilor despre diversitatea de genuri către minori.
La marșul de sâmbătă au participat câțiva membri ai opoziției ungare, inclusiv primarul Budapestei, Gergely Karacsony. Au avut loc și câteva contra-demonstrații de mică amploare.
Noua lege, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni, a devenit o țintă a criticitilor comunității LGBT din Europa și a aliaților lor, punând din nou guvernul conservator al premierului maghiar Viktor Orban în dezacord cu Bruxelles.
„Tata, totul ok. Sunt gay, nu pro-FIDESZ” scrie pe pancarta fetei din Twitt.
Comisia Europeană a lansat săptămâna trecută acțiuni judiciare împotriva Budapestei în legătură cu noua lege, declarând că este discriminatorie și contravine valorilor europene de toleranță și libertate individuală.
Partidul naționalist de guvernământ Fidesz al lui Viktor Orban spune că măsurile legate de LGBT, care au fost adăugate în ultimul moment la o lege care întărește crimele de pedofilie, vizează protejarea copiilor și a familiilor și nu vizează adulții homosexuali.
Marșul a trecut prin centrul Budapestei și a traversat fluviul Dunărea, atrăgând câteva mii de oameni din toată Ungaria și Europa.
Demonstranții au declarat că legislația este doar cea mai recentă acțiune guvernamentală care vizează comunitatea LGBT, în urma unei interdicții eficiente anul trecut privind adoptarea de către cupluri de același sex și schimbarea de gen în documentele personale. Ungaria nu a permis niciodată căsătoria homosexuală, dar recunoaște totuși uniunile civile.
„Guvernul și-a continuat campania infamă, de marginalizare și stigmatizare a comunității LGBTQ", au spus organizatorii Budapest Pride. „În timp ce mass-media lor și-a transmis mesajele de ură, ei și-au folosit instrumentele legale pentru a preveni adoptarea monoparentală și schimbarea numelui și a genului”.
Peste 40 de ambasade și instituții culturale străine din Ungaria au emis o declarație în sprijinul marșului Pride Budapest.
„Îngrijorați de evoluțiile recente care amenință principiul nediscriminării pe motiv de orientare sexuală sau identitate de gen, încurajăm măsuri în fiecare țară pentru a asigura egalitatea și demnitatea tuturor ființelor umane, indiferent de orientarea lor sexuală sau identitatea de gen”, au scris semnatari, inclusiv ambasadele SUA, britanice și germane.
### Vezi și... ### Uniunea Europeană: Legea anti-LGBT ungară, „o rușine”
România lipsește de pe aceasta lista, la fel cum nu a semnat nici protestul liderilor UE, dat publicității luna trecută, înainte de intrarea în vigoare a controversatei legi maghiare.
Protestele internaționale împotriva legii maghiare au marcat și Campionatul European de Fotbal 2020, ținut anul acesta.
### Vezi și... ### EURO 2020: Germania, un semn de solidaritatePremierul Viktor Orban, care a anunțat organizarea unui referendum pe tema controversatei legi, se confruntă cu alegeri dificile anul viitor, pe fondul unor probleme economice din ce în ce mai mari, exacerbate de pandemia de coronavirus.
Criticii spun că guvernul său de dreapta și-a intensificat campania împotriva persoanelor LGBT ca parte a unui efort continuu de a se prezenta drept gardian al valorilor creștine împotriva liberalismului occidental. Campanie care a inclus și blocarea tranzitului migranților prin Ungaria sau atacul asupra instituțiilor de presă liberale private .
Legea controversată impune, de asemenea, ca numai organizațiile civice aprobate de guvern să poată oferi ore de educație sexuală în școli și să limiteze conținutul media și literatura pentru minori care discută orientarea sexuală.