Linkuri accesibilitate

Premierul Ungariei criticat dur de liderii europeni pentru legea anti-LGBTQ


Premierul ungar Viktor Orban criticat dur la summitul UE de la Bruxelles, 24 iunie 2021.
Premierul ungar Viktor Orban criticat dur la summitul UE de la Bruxelles, 24 iunie 2021.

Liderii UE l-au criticat dur joi pe premierul ungar, Viktor Orban, pentru legea maghiară împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, considerată homofobă. Aceasta a fost adoptată pe 15 iunie de Parlamentul dela Budapesta.

Controversata legislaţie ungară a stârnit o dezbatere neobişnuit de aprinsă în prima zi a summit-ului celor 27 de ţări de la Bruxelles, potrivit participanţilor.

„Nu a fost o discuţie diplomatică, a fost mai degrabă o confruntare”, a comentat premierul belgian Alexander De Croo, calificând acest moment drept „istoric”. De Croo a subliniat că ”aproape toţi” participanţii l-au criticat pe Orban, care nu a putut conta decât pe sprijinul omologului său polonez şi ‘puţin’ pe al celui sloven.

”Discuţia a fost animată şi foarte, foarte sinceră’, a declarat cancelarul german, Angela Merkel. ”Am fost cu toţii foarte clari în ceea ce priveşte valorile fundamentale care sunt importante pentru noi”.

Premierul olandez, Mark Rutte a mers atât de departe încât să afirme că Ungaria, cu legea sa, nu mai are „nimic de făcut în Uniunea Europeană”. Premierul luxemburghez, Xavier Bettel - care este gay - a declarat că pentru el s-a depăşit o „linie roşie”, iar suedezul Stefan Lofven a avertizat că concetăţenii săi nu doresc să „trimită bani către o ţară” care acţionează în acest fel.

Riposta premierul Ungariei a fost că legea nu este homofobă, a fost înțeleas greșit, scopul ei fiind numai de a garanta libertatea părinților să decidă cum vor să-și educe copii. Mai mult Orban a declarat că legea este acum publicată, deci „nu se mai poate face nimic”.

Înainte de summit, 17 lideri europeni semnaseră, în nume propriu, o scrisoare comună prin care se angajau să apere libertățile individuale și să lupte cu discriminare - un gest rar, semnalizând o unanimitate aproape de opinie.

Printre semnăturile absente este cea a președintelui României, Klaus Iohannis. În România, recent, Partidul Național Liberal - fostul partid al președintelui, aflat acum la guvernare - a votat în Senat alătur de opoziție pentru înlocuirea educației sexuale în școli cu așa-numita educație pentru viață. Argumentul celor care au cerut scoaterea educație sexuale este, similar cu cel invocat acum de premierul maghiar Viktor Orban, că familiile, părinții trebuie să aibă libertatea de a decide asupra educației copiilor lor la acest capitol.

XS
SM
MD
LG