Linkuri accesibilitate

Cum dai bani statului și câștigi din asta. În curând, o vei putea face și online


Din luna septembrie, doritorii de a cumpăra valori mobiliare de stat ar putea face tranzacții pe o platformă digitală.
Din luna septembrie, doritorii de a cumpăra valori mobiliare de stat ar putea face tranzacții pe o platformă digitală.

Cetățenii pot împrumuta bani guvernului procurând titluri de stat. Dacă acum trebuie să meargă la bancă pentru asta, în curând Ministerul Finanțelor va lansa o platformă digitală specială. Explicăm ce sunt valorile mobiliare de stat, cum le cumperi și vinzi, cât câștigi și cum ajuți astfel statul. 

Piața valorilor mobiliare de stat a R. Moldova a fost înființată în 1995 și de atunci Ministerul Finanțelor, împreună cu Banca Națională a Moldovei, emite valori mobiliare.

În unele țări, aceste valori mobiliare pot fi cumpărate foarte ușor, pe internet. R. Moldova abia acum ajunge la această modalitate. Ministerul Finanțelor anunță că pe 31 iulie va fi lansată platforma eVMS.md.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, cetățenii se vor putea înregistra pe această platformă în august, iar prima achiziție ar urma să aibă loc în septembrie. Cetățenii vor face tranzacțiile online direct, fără intermediari și comisioane.

Ce sunt valorile mobiliare?

Investind în valorile mobiliare de stat (VMS), împrumuți statului anumite sume de bani și sprijini astfel dezvoltarea economiei. La scadență, statul îți întoarce banii investiți și îți dă o dobândă. Secretarul de stat Ion Gumene spune că, în ultimii 5 ani, rata dobânzii la VMS e cu 1,5% mai mare decât rata la depozitele bancare.

Valorile mobiliare sunt de două tipuri:

  • Bonuri de trezorerie – dacă investești în ele, obții dobânda la scadență. Termenul lor de circulație este scurt, de la 3-6 luni până la un an.
  • Obligațiuni de stat – cu ele obții dobânda periodic (o dată pe trimestru sau o dată pe semestru) sub formă de cupoane. Au un termen de circulație de la un an până la cinci, uneori, chiar și 10 ani.

Ca începători, opțiunea excelentă ar fi să alegeți obligațiunile de stat care ajung la scadență exact în momentul în care credeți că veți avea nevoie de bani. Dacă sunteți gata să investiți pe o perioadă de doi ani, alegeți obligațiunile care ajung la scadență în 2 ani.

Dacă simțiți că puteți pune bani deoparte și să nu vă atingeți de ei timp de trei sau cinci ani, căutați obligațiunile potrivite.

Cum investești și cât poți câștiga?

Să presupunem că statul are nevoie de 5 miliarde de lei pentru un nou proiect. Pentru a-i obține, poate lua un credit de la o bancă sau poate emite obligațiuni – adică să împrumute bani de la tine sau de la alți investitori.

Pentru stat este mai convenabil să se împrumute de la cetățeni decât de la bănci, iar pentru investitori este, de regulă, mai profitabil să cumpere VMS decât să țină banii într-un depozit bancar.

Cel care emite obligațiunile decide câte scoate pe piață, în ce valoare și pentru ce perioadă. Să luăm drept exemplu următoarele condiții: Ministerul Finanțelor emite 5 milioane de obligațiuni a câte 100 de lei fiecare, cu termenul de circulație de 10 ani.

La fiecare șase luni, cumpărătorul acestor obligațiuni va primi 3,5 lei per bucată. Acești 3,5 lei se numesc cupoane. Asta înseamnă un total de 7 lei pe an, adică dobânda anuală este de 7%. Pentru stat este important să ofere condiții atractive pentru investitori, dar care să-i rămână favorabile.

Investitorii pot revinde obligațiunile la bursă. Dobânda o primește cel care deține obligațiunea în momentul plății. De exemplu, un investitor poate deține o obligațiune timp de un an și jumătate, să primească 21 de lei și apoi să o vândă unui alt investitor. Dobânda rămasă o va primi deja noul investitor, iar la scadență îi va reveni și valoarea inițială a obligațiunii – cei 100 de lei cu care aceasta a fost cumpărată.

Unde găsești aceste valori și cum va funcționa platforma?

Banca Națională publică regulat comunicatele Ministerului Finanțelor privind plasarea VMS pe piață. Link-ul în găsești aici. Când va fi lansată platforma digitală promisă de MF, toate informațiile le vei găsi tot acolo.

„Cetățenii, fără intermediul băncii, vor putea să-și creeze un cont, să lege de acest cont un card bancar sau un cont bancar al băncii la care se deservesc și să urmărească anunțurile Ministerului Finanțelor privind valorile mobiliare de stat”, a explicat secretarul de stat Ion Gumene.

Pentru a-ți crea un cont pe platformă trebuie să ai semnătură electronică.

Autoritățile dau asigurări că aceste investiții sunt sigure, că aplicația a fost testată și că datele vor fi utilizate doar pentru tranzacțiile cu valori mobiliare de stat. Gumene a precizat că cetățenii nu vor achita impozite pentru veniturile obținute din aceste investiții.

Ce altceva merită să știi?

Riscuri. În general, cu cât randamentul este mai mare, cu atât mai mare este și riscul. Cu siguranță nu merită să cumperi cu toți banii obligațiuni cu randament ridicat de la companii de stat mici sau problematice. Există riscul ca acestea să nu poată face față gradului de îndatorare și să nu plătească la timp cupoanele – sau chiar să poată răscumpăra obligațiunile.

Tu decizi dacă merită să-ți asumi un risc mare de dragul câtorva procente în plus pe an.

Amortizare. Amortizarea este atunci când emitentul rambursează valoarea nominală a obligațiunii nu la scadență, ci treptat, în tranșe.

De exemplu, emitentul nu va returna 100 de lei împreună cu ultimul cupon, ci 10 lei împreună cu fiecare cupon. Partea bună este că primești banii investiți mai repede, minusul e că trebuie să te uiți din nou unde să-ți investești banii.

Amortizarea nu este nici bună, nici rea, trebuie doar să o ai în vedere și să muți banii eliberați, investind în alte instrumente.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG