Linkuri accesibilitate

Un moldovean cu două patrii, în mijlocul protestelor din Georgia


Guram Adamia, un moldovean care a devenit „fața” demonstrațiilor antiguvernamentale din Georgia astă primăvară, a revenit în stradă la noi proteste pro-europene, începute la Tbilisi în noiembrie.
Guram Adamia, un moldovean care a devenit „fața” demonstrațiilor antiguvernamentale din Georgia astă primăvară, a revenit în stradă la noi proteste pro-europene, începute la Tbilisi în noiembrie.

De o săptămână, Guram Adamia, un georgian „pe jumătate moldovean”, după cum spune chiar el, își împarte timpul între oficiu și stradă: ziua merge la muncă, la o firmă IT, iar noaptea - la protestele pro-europene, care au cuprins Georgia din 28 noiembrie.

În vârstă de 40 de ani, Guram nu este un novice în materie de proteste. În luna mai, a devenit unul din eroii demonstrațiilor antiguvernamentale de la Tbilisi contra așa-zisei „legi rusești” a agenților străini, care supune organizațiile non-guvernamentale finanțate din donații occidentale unor controale aspre din partea unui guvern considerat tot mai autoritar și opresiv.

Atunci, Guram a făcut numeroase titluri de presă după ce a fost arestat în apropierea Parlamentului de la Tbilisi și bătut crunt de membrii forțelor speciale, fiind mai apoi prezentat de presa pro-guvernamentală drept unul dintre organizatorii mitingurilor de protest. Europa Liberă, serviciul georgian, a făcut un interviu cu protestatarul, în luna mai.

La câteva luni distanță, georgianul originar din Chișinău, care s-a mutat cu totul la Tbilisi în 2011, se află din nou în stradă pentru a apăra visul european al Georgiei, care pare să devină tot mai îndepărtat, pe zi ce trece.

„Mă gândeam că pot muri”. Relatările unui georgian cu cetățenie moldoveană reținut și bătut crunt în timpul protestelor de la Tbilisi
Așteptați
  • Auto
  • 240p
  • 360p
  • 480p
  • 720p
  • 1080p

Nici o sursă media

0:00 2:32 0:00
  • Auto
  • 240p
  • 360p
  • 480p
  • 720p
  • 1080p

De ce protestează georgienii

Pe 28 noiembrie, guvernul partidului Visul Georgian controlat de oligarhul Bidzina Ivanișvili a spus că suspendă negocierile de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană până în 2028. Este același guvern care a depus cerere de aderare la UE în februarie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia, dar care s-a întors acum la 180 de grade. Și-a înăsprit și metodele după ce a câștigat, cu mesaje total opuse, unii le numesc pro-ruse, un nou mandat de patru ani, la alegerile parlamentare din octombrie 2024.

Opoziția în frunte cu președinta Salome Zurabișvili aflată la final de mandat, nu recunoaște victoria Visului Georgian și spune că alegerile au fost falsificate. Nici UE nu are încredere în rezultate și a făcut pași să pedepsească guvernul georgian pentru o serie de derapaje de la democrație în ultimele luni.

Zeci de mii de oameni, în special tineri, au ieșit în stradă la Tbilisi și alte orașe, pentru a protesta, noapte de noapte, față de suspendarea negocierilor de aderare la UE, dar au fost întâmpinați de un răspuns deosebit de aspru al forțelor de ordine. Sute de participanți la proteste, inclusiv lideri ai opoziției, au fost reținuți și amendați.

Dar protestele continuă în vreme ce majoritatea parlamentară să pregătește să aleagă, probabil săptămâna viitoare, un nou președinte al Georgiei, pro-europeana Zurabișvili fiind ultimul președinte georgian ales prin vot direct, în urma unei reforme constituționale.

Președinta georgiană, Salome Zurabișvili, alăturându-se protestelor pro-europene de la Tbilisi, pe 28 noiembrie 2024
Președinta georgiană, Salome Zurabișvili, alăturându-se protestelor pro-europene de la Tbilisi, pe 28 noiembrie 2024

Două patrii în contrast

Pentru Guram Adamia, care s-a născut la Chișinău în perioada sovietică și deține atât cetățenia Georgiei, cât și pe cea a Republicii Moldova, un contrast mai puternic între cele două patrii ale sale nici că se putea.

Plecase cu familia din Moldova sovietică în 1987, iar apoi a revenit în 2003, când a rămas pentru alți opt ani, învățând o scurtă perioadă la liceul Alexandr Pușkin și ulterior la Universitatea Tehnică.

Crede că R. Moldova se află acum într-o „poziție unică”, care-i permite să beneficieze de conjunctura prielnică pentru apropierea de UE, iar în președinta Maia Sandu vede liderul care o poate fructifica și livra rezultate.

În R. Moldova, lui Guram i-au rămas doar bunicii. O mare parte din prietenii săi au emigrat, la fel ca și părinții săi. Mama sa, moldoveancă și ea, locuiește la Haga, în Olanda, iar unchiul său, Dorian Boguta, este directorul unui studio de film de la București.

Cetățenia sa moldoveană, confirmată și de autoritățile de la Chișinău, a atras astă primăvară atenția autorităților georgiene. Acestea, după spune Guram, au sugerat că ar fi o dovadă a implicării serviciilor speciale moldovene în organizarea protestelor contra „legii rusești” a agentului străin.

Mâna Moscovei

Epitetul „rusească” din porecla dată legii georgiene a agentului străin vine de la faptul că o lege similară a fost adoptată mai devreme în Rusia. Moscova încearcă să răspândească modelul și în alte țări. La Chișinău, cel care s-a pronunțat în favoarea unei asemenea legi au fost liderul socialiștilor, Igor Dodon.

Autoritățile pro-europene de la Chișinău, în special președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean, și-au exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru protestatarii de la Tbilisi și pentru președinta Zurabișvili.

Cei doi văd în evoluția șocantă a guvernului georgian, de la depunerea unei cereri de aderare la UE în 2022, la întoarcerea cu spatele la UE în 2023 și 2024, rezultatul unei presiuni exercitate de Rusia, mai ales că reprezentanți ai guvernului georgian au atacat de câteva ori și Chișinăul, spunând public că R. Moldova nu ar merita laudele primite frecvent de la Bruxelles.

Încotro se îndreaptă protestele georgiene

Un punct culminant al protestelor georgiene poate fi momentul alegerii unui nou președinte de către parlamentul de la Tbilisi, dar și cel al expirării, pe 16 decembrie, a mandatului lui Zurabișvili.

Șefa statului spune că nu va renunța la funcție, considerând că noul parlament a fost ales și funcționează nelegitim – de exemplu și-a ținut prima ședință fără ca ea să dea decretul de convocare – și a îndemnat toată lumea la nesupunere civică.

De le nivelul străzii, protestele i se par lui Guram Adamia mai îndârjite, iar el știe ce spune pentru că nu este în stradă pentru prima dată. Mulțimile i se par mai „reziliente”, adică nu cedează în fața acțiunilor de reprimare din partea autorităților, ci recurg la „rezistența civică”.

„Oamenii au încercat să discute cu guvernarea, să protesteze pașnic, să negocieze, să încerce să obțină anumite rezultate pe această cale să-i zicem occidentală. Dar este deja clar că așa nu se mai poate și că atât opoziția, cât și guvernații, și-au dat mănușile jos”, spune Guram.

Este optimistă sau mai degrabă pesimistă atmosfera printre protestatari, de așteaptă la izbândă? Nici una, nici cealaltă, spune Guram, există doar o dorință de a protesta și exprima nemulțumirea, fără așteptări: „Nu sunt nici eu optimist sau pesimist, dar cred că trebuie să scăpăm de Visul Georgian cât mai repede, indiferent cât de mult ar trebui să luptăm pentru asta”.

În discuția cu Europa Liberă, Guram a transmis concetățenilor moldoveni o lecție: nu votați niciodată un partid pro-Kremlin, nici măcar un partid „neutru” față de Rusia lui Vladimir Putin, chiar dacă o guvernare pro-occidentală v-a dezamăgit. „Am mulți prieteni, aici, în Georgia, care au votat cu actuala guvernare dezamăgiți de guvernarea lui Sakașvili. Acum, s-au ales cu nasul și maxilarele rupte pe stradă, protestând alături de mine contra celor pentru care au votat”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG