Solidaritate, spirit civic şi empatie. Mesaje de Crăciun

Târg de Crăciun la Wernigerode, Germania, decembrie 2019

Cu prilejul Crăciunului, preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier, a lansat un apel către cetăţenii germani să dea dovadă de mai mult curaj civic. „Democraţia are nevoie de cetăţeni maturi, puternici, încrezători în sine, energici şi solidari.”

Your browser doesn’t support HTML5

De Crăciun, preşedintele Germaniei cere cetăţenilor să dea dovadă de mai mult curaj civic


În mesajul său, Steinmeier s-a referit şi la avalanşa de ură şi rasism care se manifestă în spaţiul virtual. El a cerut cetăţenilor să se opună activ acestei forme de ură. Mai ales după atacul antisemit asupra sinagogii din Halle, din această toamnă, e nevoie ca cetăţenii să dea dovadă de spirit comunitar. Preşedintele a subliniat şi importanţa activităţilor civice în cadrul unor asociaţii sau în timpul unor manifestaţii. Oamenii au nevoie de democraţie, a mai spus Steinmeier, dar democraţia are nevoie, în primul rând, de oameni.

La 30 de ani după unificare celor două Germanii se poate observa că pentru mulţi unitatea, libertatea şi democraţia încă nu constituie ceva normal. În mesajul său de Crăciun, Steinmeier a respins şi aserţiunile unor grupări şi forţe politice care susţin că în Germania libertatea cuvântului ar fi îngrădită. Dezbaterile publice legate de schimbările climatice sau starea unităţii germane, a reliefat preşedintele, sunt dovezi că în Germania există o cultură a discuţiilor şi disputelor civilizate.


Mesaje de Crăciun au fost lansate şi de către cele două mari biserici, cea catolică şi cea protestantă. Ambele biserici au cerut populaţiei să dea dovadă de mai multă solidaritate. Biserica protestantă a avertizat faţă de amplificarea egoismului într-o societate ameninţată de o dezbinare crescândă.

Preşedintele Conferinţei episcopilor catolici din Germania a cerut oamenilor să dea dovadă de mai mult altruism. Anul 2019 a declanşat temeri multiple şi a contribuit la o polarizare accentuată a societăţii. Deoarece mulţi sunt îngrijoraţi de soarta planetei, liderul catolic a cerut oamenilor să acţioneze împreună în vederea protejării pământului.

Într-un sens similar s-a pronunţat şi preşedintele Parlamentului federal. El a cerut cetăţenilor să renunţe la anumite deprinderi şi comodităţi, specifice societăţii de consum. Această renunţare, a spus politicianul, va contribui la o protecţie reală a mediului.

Tuturor ascultătoarelor şi ascultătorilor, sărbători fericite şi LA MULŢI ANI!