Vorbindu-le jurnaliștilor după audierile cu ușile închise din 20 noiembrie, președintele comisiei parlamentare, Lilian Carp, deputat PAS, a spus că autoritățile știu că cel puțin 140.000 de cetățeni moldoveni „și-au vândut votul”, fiind plătiți între altele prin intermediul unei aplicații de telefon a băncii rusești de stat PSB.
Dar Carp a adăugat că numărul poate fi mai mare pentru că nu toți alegătorii participanți la schemă au folosit numere de telefon moldovenești. De asemenea, unii puteau folosi un singur telefon și aplicație pentru mai mulți membri ai familiei.
Ca să nu se repete și la vară
Membrii comisiei parlamentare conduse de Carp au audiat rapoarte ale reprezentanților Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Generale și Comisiei Electorale Centrale.
Au fost primele asemenea audieri de referendumul din 20 octombrie despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, la care opțiunea „DA” a câștigat la limită, și de la realegerea președintei Maia Sandu pentru un noi mandat, în turul doi al prezidențialelor, din 3 noiembrie, care mai trebuie validat de Curtea Constituțională.
Puterea crede că i-au fost furate multe voturi, iar deputații vor să înțeleagă prin audieri ce modificări legislative trebuie să facă pentru a preveni fraudarea unor alegeri viitoare, ca cele parlamentare preconizate pentru vara anului viitor.
- Te-ar putea interesa și: Președinta Sandu acuză „grupări criminale și forțe străine” de „atac fără precedent asupra democrației”
Deputatul Carp a mai spus după audierile de miercuri că „acțiunile de fraudare a alegerilor din R. Moldova au fost posibile prin ingerința Federației Ruse”, un rol special având organizația Evrazia coordonată de oligarhul fugar Ilan Șor și contabila lui, Nelli Parutenco. Ambii au fost sancționați la nivel internațional, inclusiv de către SUA, pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova.
Prin intermediul organizației lor, sute de tineri din R. Moldova au fost „instruiți ideologic” de către consultanți politici din Kazahstan, Uzbekistan și Rusia, inclusiv de Alexandr Dughin, un cunoscut filosof apropiat Kremlinului, rezultă din materialele audierilor parlamentare rezumate de Carp pentru presă.
Din declarațiile sale și materiale publicate de poliție și SIS înainte de alegeri rezultă că alți 115 tineri moldoveni au fost instruiți la un poligon de lângă Moscova să provoace destabilizări în cadrul unor mitinguri și proteste postelectorale. Un grup mai mic dintre ei a urmat și un curs mai intens de pregătire în tabere de instruire din Balcani, unde au fost învățați de instructori ai grupărilor paramilitare rusești Wagner și Ferma să folosească arme, drone și explozibil.
Aplicația PSB a prins autoritățile pe picior greșit
Dacă tulburările au fost prevenite, schema de cumpărare de voturi cu ajutorul aplicației PSB pentru transferuri bănești este ceea ce a luat prin surprindere autoritățile moldovene, a recunoscut deputatul Carp. În cuvintele sale, au fost cumpărate voturi și în trecut, în alegerile locale din UTA Găgăuzia din 2023, dar atunci s-a plătit cash.
„Adevărul este că autorităților le-a trebuit timp pentru a contracara sau cel puțin a duce evidența acestor fenomene”, a mai spus Carp, adăugând că deputații trebuie să modifice acum legislația pentru a da „instituțiilor mai multe pârghii” de contracarare a cumpărării de voturi prin aplicații electronice.
- Te-ar putea interesa și: Bosnia a decis să expulzeze un rus bănuit că antrena moldoveni pentru destabilizare
Funcționarea schemei nu a fost explicată încă până la capăt, dar se crede, între altele, că aplicația băncii rusești permitea retragerea de bani cash din băncile din regiunea transnistreană și aducerea lor la Chișinău.
Autoritățile au spus anterior că au documentat transferuri de circa 39 de milioane de dolari ajunse pe conturile moldovenilor prin intermediul PSB, numai în lunile septembrie și octombrie.
Potrivit deputatului Carp, autoritățile moldovene mai cred că un element al amestecului Rusiei în alegerile moldovene constituie înființarea la Moscova a unui centru cultural moldovenesc al cărui scop a fost crearea unei baze de date cu informațiile despre moldovenii care locuiesc sau lucrează în Rusia.
În fraudare ar fi fost implicați și clerici din partea Mitropoliei Moldovei, dar Carp susține că, până la urmă, un număr mic de preoți a acceptat să fie atras în schemă, chiar dacă în jur de 500 de fețe bisericești au călătorit la Moscova. Schema a presupus și racolarea unor operatori electorali.
Deputatul a mai spus că CNA are pe rol mai multe dosare penale privind corupția electorală. Până acum au fost efectuate peste 500 de percheziții și audiate aproximativ tot atâtea persoane. Autoritățile au confiscat până acum circa 60 milioane de lei obținuți prin fraudă și au aplicat amenzi de peste șase milioane de lei.
Audierile vor continua și săptămâna viitoare, tot în cadrul Comisiei. Carp a propus ca organele de drept să-și prezinte rapoartele despre alegeri și în plenul Parlamentului, la ședința din săptămâna viitoare.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te