Fundaţia miliardarului american, George Soros, „Open Society Foundation” se retrage din Ungaria şi se va muta la Berlin. Presa internaţională a relatat în ultimele săptămîni despre intenţia de retragere. Astăzi, relatările au fost confirmate oficial din partea preşedintelui Fundaţiei, Patrick Gaspard, precum informează mai multe publicaţii şi radio-televiziunea germană, ca „Süddeutsche Zeitung”, „Handelsblatt”, postul naţional de radio Deutschlandfunk sau canalul 1 al televiziunii publice, ARD.
Într-o declaraţie de presă, postată pe site-ul Fundaţiei se justifică această decizie prin faptul că guvernul din Ungaria a defăimat activitatea Fundaţiei, prezentînd-o într-un mod eronat. Totodată, se mai precizia în declaraţia citată, că societatea civilă a fost suprimată din motive politice. Din cauza unor proiecte care vizează modificarea legislaţiei din Ungaria nu mai poate fi garantată siguranţa Fundaţiei în Ungaria şi nici cea a colaboratorilor expuşi unor intervenţii abuzive din partea guvernului.
„Open Society Foundation” este prezentă în Ungaria din 1984 şi a investit acolo peste 320 de milioane de euro în vederea finanţării unor organizaţii neguvernamentale şi instituţii de învăţămînt. În biroul de la Budapesta al Fundaţiei lucrează peste 100 de persoane.
În declaraţia de presă a Fundaţiei se mai arată că anumite organizaţii din Ungaria care nu au o acreditare din partea guvernului sînt împiedecate să sprijine solicitanţii de azil sau refugiaţii.
Presa germană trece în revistă etapele propagandei dirijate de către guvernul lui Viktor Orbán prin care Soros fusese transformat în inamicul public nr. 1 al Ungariei. În acest context se aminteşte şi de iminenta închidere a Universităţii Central-europene (Central European University) din Budapesta, fondată, de asemenea, de Soros.
Cu prilejul decernării premiului acordat lui Soros, la Bucureşti, la începutul acestei luni, de către „Noua Revistă de Drepturile Omului”, Adrian Ursu a ţinut să evidenţieze rolul însemnat pe care-l joacă fundaţiile Soros în Europa de Est, cît şi cel al Universităţii Central-europene:
„Fundaţiile lui au acoperit proiecte cu conţinut ştiinţific şi cultural. A creat Central European University, cea mai mare investiţie europeană în domeniul universitar a unei persoane private, care avea să devină curînd una din cele mai prestigioase universităţi din Europa Centrală şi de Est şi căreia cîteva generaţii de cercetători şi tineri profesori universitari îi datorează formarea şi specializarea în discipline socio-umane.”
În laudaţia dedicată lui Soros cu prilejul decernării premiului, tot Ursu (fiul disidentului Gheorghe Ursu, omorît în arestul Securităţii) a amintit de iniţiativa filantropului de a conserva arhiva postului de radio Europa liberă:
„George Soros a salvat şi procesat arhivele Europei Libere prin Open Society Archives.”
Data mutării Fundaţiei de la Budapesta la Berlin nu a fost comunicată. Potrivit relatărilor care au circulat în aprilie, închiderea propriu zisă a Fundaţiei de la Budapesta va avea loc pe data de 31 august a. c.