În 15 țări membre, speranța de viață a fost peste media UE, în frunte aflându-se Spania (84 de ani), Italia (83,4 ani) și Malta (83,6 ani) - a constatat Eurostat.
Un nivel înalt al speranței de viață îl au și țările scandinave: Suedia (83,4 ani) și Norvegia (ne-membră în UE), cu 83.1.
Dintre fostele țări comuniste primite în UE, cel mai mult se trăiește în Slovenia: în medie 82 de ani.
Vecina de la vest a Moldovei, România, se numără printre țările cu speranță de viață redusă din UE: 76,6 ani, cam la același nivel cu Ungaria, în urma ei fiind numai Letonia și Bulgaria.
Pe de altă parte, România este însă țara unde „saltul” speranței de viață față de nivelul dinaintea pandemiei a fost cel mai mare, anume un an în plus.
În R. Moldova, ultimele date despre durata medie a vieții au fost publicate anul trecut, referindu-se la anul 2022. Atunci, cifra era de 71,4 ani, în creștere cu 4 ani comparativ cu anul precedent și cu 1,5 ani față de anul 2020.
- Te-ar putea interesa și: Moldova, în capcana sărăciei și depopulării
Pandemia de COVID-19 din anii 2020-2022 a frânat și chiar pus în revers tendința creșterii continue a speranței de viață în lume, prin fenomenul „deceselor în exces”, peste procentajul normal - o aberație provocată de pandemie.
📰 Europa Liberă este și pe Google News