Numărul alegătorilor care au votat în diaspora în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale moldovene a depășit, după ora 15:00, ora Chișinăului, numărul celor care au votat în străinătate pe parcursul întregii zile, în primul tur de scrutin, sau 150 de mii.
Se vede o mare dorință de schimbare
Ana Botnari este stabilită în Franța de peste un deceniu. În această dimineață a mers la secția de votare de pe lângă Ambasada Republicii Moldova la Paris și spune că mobilizarea alegătorilor este impresionantă: „Eu aș zice că e un mare elan de solidaritate. Oamenii stau cu demnitate în ploaie și așteaptă rândul, așteaptă să poată vota. Se vede o mare dorință de schimbare. Eu sunt în Franța de mulți ani, de fiecare dată când au fost votări am fost și am votat, dar niciodată nu am văzut atât de multă lume ca anul acesta. Sunt aceleași măsuri de protecție care au fost și cu două săptămâni în urmă, oamenii stau în rând, toată lumea poartă măști, eu aș spune că distanțarea socială nu e prea respectată în rânduri, pentru că e foarte-foarte multă lume, sunt două străzi pline cu oameni. Avem nevoie de un președinte care să ne reprezinte, care să ne reprezinte valorile noastre, care să fie demn și respectabil. Lista de lucruri care aș vrea să se schimbe în țara noastră ar fi foarte mare.”
### Vezi și... ### Secții de votare mai spațioase și mai multe buletine pentru diasporaȘi în România, alegătorii sunt mai activi în comparație cu primul tur de scrutin, constată jurnalista Tatiana Pașcovschi-Cristal, de la Aleph News:
„Dacă atunci erau în jur de 20-30 de oameni la ora 9, de această dată la ora 9 erau în jur de 400 de oameni. S-a schimbat un pic situația mai spre amiază, pentru că oamenii s-a îndreptat către cea de-a doua secție de votare din București, deschisă în cadrul autorității electorale permanente și acolo au început să se formeze cozi mai mari decât cele de la ambasadă. Cu toate acestea, până la sfârșitul zilei cred că în ambele secții de votare vor fi cozi. Cel mai mult au votat moldovenii la Iași până la această oră și așteptăm de această dată numărul votanților să depășească cu mult numărul celor care au votat în data de 1 noiembrie.”
Spre deosebire de diaspora din Vest, la Odesa, în Ucraina nu se observă cozi la secțiile de votare, ne-a spus Elena Cebotari, stabilită de mai mulți ani în acest oraș, care și-a exercitat dreptul la vot în dimineața acestei zile:
„La Odesa, starea de spirit e mai liniștită ca altă dată, se vede că starea economică din ultimul timp și pandemia și-au făcut lucrul. Moldovenii vin mai puțini, dimineață când am ajuns lume încă nu era, adică nu că nu era, dar unul ieșea și altul intra, cozi nu sunt. Alegători moldoveni nu sunt atât de mulți, electoratul din Odesa nu-i în așa de mare număr ca în Europa. Am fost și ne-am exercitat dreptul, ne-am făcut datoria.”