Cele mai multe antene de spionaj ale Rusiei în Europa se află în Belgia
Este ceea ce a constatat în Bruxelles foarte bine informatul cotidian economic flamand De Tijd: “Pe acoperișurile clădirilor ambasadelor lor din Europa, rușii au o rețea de cel puțin 182 de antene satelit, care pot fi folosite atât pentru comunicare, cât și pentru spionaj. Nicăieri însă nu au instalat atât de multe ca pe terenul ambasadei lor din Belgia”, potrivit studiului realizat de De Tijd.
În acest timp, cum o anunță și analizează același cotidian belgian De Tijd, miliarde de euro provenite din petrolul rusesc continuă să intre în Europa pe ușa din spate, prin felurite subterfugii. Embargoul asupra petrolului rusesc este adesea ocolit prin intermediul unor țări terțe precum China, India sau Turcia. Belgia și Olanda se situează apoi în fruntea listelor europene cu importurile de petrol „spălate”.
În Ucraina, în acest timp, gigantul de petrol și gaze Shell va fi forțat să doneze peste 1 miliard de dolari în profituri excepționale provenite din vânzarea activelor sale în Rusia, pentru ca fondurile să fie folosite pentru reconstruirea Ucrainei, cum o relatează în detaliu site-ul Politico.
În jurul lumii
În China: Guvernul de la Pekin neagă acuzațiile că ar fi exportat drone pentru a ajuta Rusia în războiul din Ucraina, considerându-le nefondate și acuzând SUA că răspândesc „informații false”, cum o relatează agenția Bloomberg. Asta vine în momentul în care înalți oficiali ruși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că devin prea dependenți de tehnologiile chineze.
### Vezi și... ### Armele rusești folosesc tot mai multe componente chinezești, spune armata ucraineanăImperiul post-imperial: cum războiul din Ucraina transformă întreaga Europă
Este titlul unui eseu publicat în Foreign Affairs de marele politolog și jurnalist britanic Timothy Garton Ash:
«Istoria adoră consecințele nedorite. Cel mai recent exemplu este deosebit de ironic: încercarea președintelui rus Vladimir Putin de a reconstrui imperiul rus prin recolonizarea Ucrainei a deschis ușa în fața unei Europe postimperiale. O Europă, altfel zis, care nu mai posedă imperii dominate de un singur popor sau națiune, nici pe uscat, nici peste mări – o situație pe care continentul nu a mai cunoscut-o până acum.
În mod paradoxal, totuși, pentru a consolida acest viitor postimperial și a face față agresiunii ruse, UE trebuie să preia ea însăși unele dintre caracteristicile unui imperiu. Europa trebuie să atingă un grad suficient de unitate și autoritate centrală, iar Timothy Garton Ash pare că se amuză de eșecul total al lui Putin, care s-a trezit deodată cu o Europă unită și cu “mai mult NATO” la graniță, în urma acestui război al cărui scop declarat era să țină NATO la distanță.»
### Vezi și... ### Se destramă Imperiul? Minoritățile etnice din Rusia și războiul din UcrainaBrazilia pune capăt speranțelor Europei de cooperare
Speranțele erau mari la Bruxelles și în alte capitale ale UE că anul acesta va oferi o nișă de oportunitate pentru a încheia un acord comercial și de cooperare istoric cu blocul comercial Mercosur din America de Sud - oferind Braziliei și altor țări precum Argentina, Uruguay și Paraguay investițiile atât de necesare și acces reciproc la piețele UE, asta permițând în același timp ca UE să se diversifice îndepărtându-se de China. Dar acum, UE este „îngrijorată de poziția Braziliei cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de lipsa de implementare a Braziliei în ceea ce privește clima [și] mediul”, se arată într-un briefing confidențial pe care miniștrii de externe ai UE îl vor discuta la summitul lor de săptămâna viitoare.
### Vezi și... ### Casa Albă: Comentariile președintelui Braziliei copiază propaganda Rusiei și a ChineiDar China rămâne de departe cel mai mare partener comercial al Braziliei și a investit miliarde în rețeaua energetică a țării și în industria sa agroalimentară, potrivit economistei Alicia García Herrero. Remarcile lui Lula de la Pekin weekendul trecut (unde a acuzat SUA că a aprins flăcările războiului în Ucraina și a anunțat că va renunța la dolar pentru a tranzacționa în yuani cu China) au pus în lumină dominația potențială a Chinei, cum avertizează García Herrero într-o excelentă analiză pentru El País.
Poziție de slăbiciune
În timp ce Lula a încercat anterior să poziționeze Brazilia ca pe o mare putere capabilă de mediere, comentariile sale recente despre Rusia și China semnalează o supunere clară față de Pekin, totul foarte departe de neutralitate. Remarcile lui Lula nu au fost „un semn al forței Braziliei ca putere regională, ci mai degrabă al dependenței sale economice uriașe de China, până acolo unde Pekinul determină politica externă a țării sud-americane, argumentează García Herrero.
Lula va călători la Madrid pentru o vizită oficială la invitația premierului spaniol Pedro Sánchez în perioada 25-26 aprilie. Spania este unul dintre cei mai mari investitori ai UE în Brazilia – și preia președinția rotativă a UE în luna iulie. Una dintre prioritățile Spaniei pentru președinție, a spus Sánchez, va fi — tocmai — consolidarea legăturilor politice și economice ale UE cu America Latină.
### Vezi și... ### Brazilia – China sau clubul „pacificatorilor” în războiul din UcrainaPașapoarte braziliene pentru spionii ruși
Accentul pus pe relațiile strânse ale Braziliei cu Rusia vine pe fondul îngrijorărilor că Kremlinul folosește Brazilia ca pe un soi de culise pentru a construi identități false pentru spionii săi și a-i trimite în Europa. Cel puțin trei agenți secreti legați de serviciul militar rus de informații GRU, care dețineau pașapoarte braziliene, au fost demascați în Europa în ultimele luni, relatează El País.
Papa îi oferă regelui Charles așchii din crucea lui Hristos pentru încoronare
Fragmente din “Sfânta Cruce” vor fi încorporate într-un crucifix de paradă care va fi purtat în fruntea procesiunii de la Westminster Abbey în luna mai.
Cum o scrie The Daily Telegraph, care anunță curiosul dar, "relicvele, descrise ca un „cadou personal” din partea Papei Francisc regelui Charles, au fost deja prezentate oficial Casei Regale britanice de către reprezentanţi ai Vaticanului la Capela Regală de la Palatul St James, săptămâna trecută.
În cadrul a ceea ce a fost salutat ca un „gest ecumenic important”, regele Charles a cerut ca așchiile — dintre care una e minusculă — să fie încorporate într-un crucifix procesional pe care l-a comandat pentru Biserica din Țara Galilor, pentru a fi folosite la încoronarea sa.
Ambele fragmente sunt în formă de cruce, unul măsurând 1 cm, iar celălalt 5 mm. Ele au fost inserate într-un mare crucifix de argint, în spatele unei pietre prețioase."