Linkuri accesibilitate

Armele rusești folosesc tot mai multe componente chinezești, spune armata ucraineană


Președintele Chinei, Xi Jinping, trece în revistă gărzile de onoare în timpul ceremoniei de bun venit pe aeroportul Vnukovo din Moscova, 20 martie 2023
Președintele Chinei, Xi Jinping, trece în revistă gărzile de onoare în timpul ceremoniei de bun venit pe aeroportul Vnukovo din Moscova, 20 martie 2023

Forțele ucrainene găsesc tot mai multe componente din China în armamentul folosit de trupele rusești în Ucraina, a declarat pentru Reuters un consilier de rang înalt din biroul președintelui Volodimir Zelenski.

În „armele recuperate de pe câmpul de luptă continuăm să găsim diferite componente electronice”, a declarat Vladislav Vlasiuk, care îl consiliază pe șeful de cabinet al președintelui cu privire la politica de sancțiuni.

„Tendința este acum să descoperim mai puține componente fabricate în Occident, dar mai multe componente fabricate - nu este greu de ghicit din ce țară. Bineînțeles, din China", a spus el într-o videoconferință.

China a negat, în mod repetat, că ar fi trimis echipament militar în Rusia de la invazia totală a Moscovei în Ucraina în februarie 2022. Războiul a determinat Occidentul să aplice sancțiuni, inclusiv în domeniul furnizării de tehnologie militară și cu dublă utilizare, cum ar fi microcipuri care ar putea fi folosit fie pentru aparate casnice obișnuite, fie pentru arme.

Conform informațiilor de pe câmpul de luptă obținute de experții ucraineni, au fost găsite componente fabricate în China într-un sistem de navigație la dronele aeriene Orlan, care foloseau înainte vreme un sistem elvețian.

Experții susțin, de asemenea, că au găsit componente chinezești în sistemul de control al focului în tancurile rusești care utilizaseră anterior componente fabricate în Franța.

Reuters spune că informațiile nu au putut verifica din surse independente, și nici dacă componentele menționate ar fi putut fi destinate unei utilizări non-militare sau dacă au fost aduse în Rusia de către o terță parte.

Întrebat dacă companiile chineze au furnizat piese pentru echipamente militare rusești, biroul purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat pentru Reuters: „De-a lungul istoriei, China a lansat o cooperare comercială normală cu toate țările, inclusiv cu Rusia, pe baza egalității și a beneficiilor reciproce”. „În ceea ce privește exporturile de articole militare, China a adoptat de-a lungul timpului o atitudine prudentă și responsabilă. Poziția și acțiunile Chinei au fost întotdeauna în acest sens.”

XS
SM
MD
LG