Ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat joi dimineață, că încă două spitale regionale vor trata pacienții suspectați sau infectaţi cu coronavirus, şi anume spitalele republicane din Bălți și Comrat. Acestea au fost dotate cu echipamente speciale, iar personalul medical a fost instruit, a declarat Dumbrăveanu. Numărul cazurilor de transmisie locală a virusului l-a depăşit cu mult pe cel al cazurilor de import şi este în creştere, inclusiv în rândul medicilor. Ce măsuri mai întreprind autoritățile în lupta cu epidemia?
Your browser doesn’t support HTML5
Preşedintele Igor Dodon declara în ziua de 11 martie, când patru persoane erau confirmate cu coronavirus, că instituţiile medicale din municipiul Chişinău sunt dotate cu locuri pentru gestionarea unui număr de până la 400 de cazuri confirmate. Deși nu s-a ajuns la acest prag numeric, Ministerul Sănătăţii a decis totuşi să activeze alte două spitale regionale din Nordul şi Sudul republicii, şi anume la Bălţi şi Comrat.
„Este necesar de a activa aceste două spitale pentru ca să evităm transportările pacienţilor şi totodată pentru a mai descărca încărcătura care vine pe Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii, dar şi Toma Ciorbă”, a precizat joi, 26 martie, ministra sănătății Viorica Dumbrăveanu.
Secția Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Bălți poate primi la moment până la 40 de pacienţi, fiind dotată cu 40 de boxe medicale. Șefului Spitalului, Serghei Rotari, a precizat însă că personalul medical poate oferi zilnic îngrijiri medicale doar pentru 15 pacienți suspectați de infectare cu COVID-19, informează portalul din regiune nordnews.md.
### Vezi și... ### Elena Stempovscaia: „Avem puţine asistente medicale, dar, dacă se molipsesc, nu va avea cine lucra”
Spitalul de la Comrat, vizitat joi de başcanul autonomiei găgăuze Irina Vlah, are disponibile până la 100 de locuri. Prioritate la internare vor avea locuitori ai regiunii autonome găgăuze, de unde deocamdată nu a fost raportat nici un caz. La nevoie se va acorda ajutor medical şi pacienţilor din raioanele proxime, a spus Irina Vlah. Başcanul a precizat că din bugetul autonomiei au fost alocate 600 de mii de lei pentru echipamente medicale de protecţie.
Numărul spitalelor dotate pentru pacienţi cu coronavirus ajunge aşadar la șapte, dar cele mai grave cazuri vor fi tratate în continuare exclusiv la Chişinău la Spitalul Republican al cărui director Anatol Ciubotaru a fost destituit în urmă cu câteva zile. Potrivit versiunii prezentate de comunicatori oficiali, directorul ar fi decis cu de la sine putere să testeze la un laborator privat câţiva medici suspectați de infectare cu coronavirus fără să înștiințeze și să ceară acordul celulei de criză creată de ministerul sănătății. La 4 din 6 medici testaţi a fost depistată infectarea cu COVID 19. Rezultatele au fost confirmate joi, după testare repetată, de laboratorul de stat al Agenție Naționale Pentru Sănătate Publică.
Este absolut important să testăm toţi medicii noştri...I.Dodon
Numărul lucrătorilor medicali diagnosticaţi oficial cu Covid-19 ajunge la 14. Mai mulţi doctori și asistente stau în izolare la domiciliu.
Preşedintele Igor Dodon a cerut joi comisiei situaţii excepţionale să dispună testarea periodică a tuturor medicilor din prima linie:
„Este vorba despre cel puţin 10 mii de persoane care urmează să fie testate în timpul apropiat din contul statului. Este un lucru absolut important să testăm toţi medicii noştri şi această testare să o facem periodic pentru a exclude risul şi a asigura o mai mare siguranţă celor care activează în sectorul medical.”
Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a atenţionat miercuri că un număr impunător de cadre medicale ar putea să demisioneze semnalând în ultimele zile lipsa echipamentelor de protecţie în faţa coronavirusului. Atât premierul, Ion Chicu, cât şi Ministra Sănătăţii Viorica Dumbrăveanu au negat lipsa echipamentelor spunând că medicii care s-au plâns avocatului poporului ar fi din spitale care nu au deocamdată sarcina să preia pentru tratamente bolavi cu COVID 19.
### Vezi și... ### „Măști coasem din tifon, dezinfectante nu-s!” Guvernul a aprobat fonduri pentru echipamente de protecție în spitale
Pentru a suplini stocul de echipamente de protecţie, Guvernul a decis miercuri să aloce din fondul de rezervă 36 de milioane de lei pentru a procura 200 de mii de ecrane de protecție și 500 de mii de măşti cu respiratoare pentru personalul medical. Nu se știe când echipamentele vor ajunge în Moldova, întrucât, așa cum a recunoscut premierul Chicu, pe piaţa acestor materiale se înregistrează o cerere sporită.
Centrul Unic de Comandă a decis joi că cetăţenii moldoveni care vor reveni în R. Moldova să fie testaţi la fronieră şi să achite poliţa de asigurare medicală. Pentru a preveni răspândirea infecţiei săptămâna viitoare ar putea fi declarată una liberă pentru instituţiile bugetare şi nu doar cu achitarea obişnuită a plăţilor salariale.
Ministerul Educaţiei a emis un nou ordin prin care a prelungit vacanţa în grădiniţe, şcoli şi în alte instituţii de învăţământ pe durata stării de urgenţă, adică până pe 15 mai.