Ministrul român al Sănătății, Victor Costache și-a dat demisia pe fondul crizelor din mai multe spitale autohtone, în special cea de la Spitalul Județan din Suceava unde 100 de cadre medicale sunt infectate cu Covid 19.
Fostul ministru insista ieri pentru testarea întregii populații a Bucureștiului, deși deocamdată România nu are capacitatea de a face mai mult de 3000 de teste zilnic și deocamdată nu au fost testați nici măcar cei care se află în izolare și semnalează simptome ușoare. Această idee de a testa o populație de peste 3 milioane de oameni a fost dur criticată, mai ales dinspre sistemul medical, dar și din mediul politic. Totuși, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a anunţat că în Bucureşti va fi demarat un proiect pilot de testare a unui eşantion de 10.500 de persoane.
Nelu Tătaru a fost numit între timp în funcția de ministru al Sănătății, iar președintele Klaus Iohannis a și semnat decretul în acest sens. Tătaru și-a dovedit energia și reacția rapidă ca secretar de stat în același minister. Noul ministru este partizanul ideii, aplicată și în Italia și Franța, ca medicii bolnavi cu COVID-19 să trateze pacienții bolnavi de virus, pentru ca citez, România să nu „piardă clinici întregi”.
Înaintea videoconferinței cu liderii europeni, președintele român a declarat că România va achiziţiona, în numele Uniunii Europene, echipamente medicale de protecţie şi ventilatoare pentru constituirea unei rezerve strategice pe teritoriul ţării în limita a 10 milioane de euro. Nu e clar ce altceva a mai solicitat România din Planul de urgență prezentat azi de Comisia Europeană și care propune un buget de ajutor de 37 de miliarde de euro.
România are potrivit Grupului de Comunicare Strategică doar 2.653 de paturi de terapie intensivă și numai 1.361 ventilatoare mecanice, iar cadrele medicale nu au echipamentul necesar pentru a se proteja de acest virus atât de agresiv. 153 de cadre medicale și personal auxiliar din spitalele din România au fost confirmate cu infecție cu coronavirus, până în acest moment.
Bilanțul în România este de 1.029 de persoane infectate , 94 vindecate şi 18 decese. 29 dintre pacienții internați se află la terapie intensivă, iar 23 sunt în stare gravă.
Guvernul este așteptat în această seară cu o ordonanță de urgență, care să le permit românilor amânarea plății creditelor cu câteva luni, discuțiile erau să în marja șase-nouă luni.