De asemenea, de premii bănești vor beneficia antrenorii, medicii și maseurii sportivilor. Suma banilor alocați de guvern în acest scop este de peste 33 de milioane lei.
Secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu, a spus că R. Moldova se poate mândri cu o performanță istorică la ediția din vară a Jocurilor Olimpice.
„Țara noastră a obținut pentru prima dată un total de patru medalii olimpice, dublându-și recordul precedent din 1996 și 2000. Și două medalii paralimpice, după cele două medalii de bronz, tocmai în 1996”, a menționat secretara de stat a ministerului Educației și Cercetării.
Câte 2,6 milioane de lei vor primi Anastasia Nichita și Ion Basoc, care au obținut medalii de argint la lupte feminine și, respectiv, para judo. Sportivii Denis Vieru și Adil Osmanov, deținătorii medaliei de bronz la judo, vor fi remunerați cu câte 2 milioane de lei. De aceeași sumă vor beneficia Serghei Tarnovschi și Oleg Crețul, care s-au clasat pe poziția a treia la probele canoe și para judo.
Deținătorul locului patru la proba haltere, Marin Robu, va primi 600 de mii de lei. Câte 300 de mii de lei vor primi Daniela Cociu, Maria Olărașu, Larisa Marinenkova și Valentin Petic. Sportivii s-au clasat respectiv pe poziția a șaptea la canoe, para powerlifting și lupte greco-romane. De un premiu de 200 de mii de lei va beneficia Gheorghe Spînu, care a ocupat poziția opt la proba de para atletism în cadrul Jocurilor Paralimpice de vară.
Antrenorii vor fi remunerați cu sume echivalente cu cele ale sportivilor, iar medicii și maseurii – cu sume cuprinse între 20 și 260 de mii de lei.
La a opta sa participare la Jocurilor Olimpice (JO), care s-a desfășurat în perioada 26 iulie – 11 august, R. Moldova a fost reprezentată de 26 de sportivi.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te