Linkuri accesibilitate

Cum a fost cea mai bună ediție a Jocurilor Olimpice pentru R. Moldova


Sportivi din R. Moldova la bordul unei bărci pe Sena, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024, pe 26 iulie. Portdrapel au fost arcașii Dan Olaru și Alexandra Mîrca.
Sportivi din R. Moldova la bordul unei bărci pe Sena, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024, pe 26 iulie. Portdrapel au fost arcașii Dan Olaru și Alexandra Mîrca.

La Jocurile Olimpice Paris 2024, care se încheie astăzi, 11 august, sportivii moldoveni au avut cea mai bună evoluție din istoria participării Republicii Moldova la Olimpiade, aducând acasă patru medalii, cel mai mare număr de distincții primit vreodată.

La a opta sa participare la Jocurilor Olimpice (JO), R. Moldova a fost reprezentată de 26 de sportivi. Sunt mai mulți decât la ultimele trei ediții, dar mai puțini decât la primele trei, când participa cu atleți din ultima generație sovietică .

În istoria participării sale la JO, R. Moldova a obținut în total 10 medalii, iar patru dintre ele - la această ediție, de la Paris.

Au existat și trei Olimpiade de la care sportivii moldoveni s-au întors fără nicio medalie - Atena 2000, Londra 2012 și Rio de Janeiro din 2016.

Medaliații

Cea mai bună evoluție a avut-o luptătoarea Anastasia Nichita, care a devenit prima moldoveancă medaliată cu argint la JO din istoria participării lotului național la competiție.

Luptătoarea supranumită „fata de aur a R. Moldova” a declarat Europei Libere Moldova, că după reușita sa istorică de la JO de la Paris și-a îndeplinit „parțial” un vis și a promis că va încerca să „spargă gheața” din nou, la Los Angeles, în 2028, și să aducă acasă aurul.

„Mă bucur că am reușit să scriu istorie” – primul interviu după Paris al vicecampioanei olimpice, Anastasia Nichita
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00

Serghei Tarnovschi a reușit să aducă a treia medalie de bronz pentru R. Moldova la JO de la Paris, la proba sportivă canoe, la distanța de 1000 m și să urce din nou pe podium, alături de sportivi din Cehia și Brazilia.

Aceasta este a treia participare a lui Tarnovschi la Jocurile Olimpice a lui Tarnovschi, de origine ucrainean. El a mai obținut o medalie la JO de la Tokyo.

Primele medalii de bronz la JO 2024 au fost aduse de judocanii Denis Vieru și Adil Osmanov, la categoriile de greutate de 66 de kg, respectiv 73 de kg.

În finala mică a categoriei de greutate 66 kg, Denis Vieru l-a învins pe francezul Walide Khyar. Astfel, Vieru devine primul judocan moldovean care reușește să cucerească o medalie la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Judocanul Adil Osmanov a câștigat medalia de bronz la JO de la Paris după ce l-a învins pe italianul Manuel Lombardo. Este prima participare a lui Osmanov la Olimpiadă. Într-un interviu pentru comitetul olimpic al R. Moldova, antrenorul judocanului a spus că sportivul a luptat cu febră și avea umărul fracturat. Chiar și așa judocanul a reușit să urce pe podium.

Judocanii moldoveni, întâmpinați cu flori și fanfară: „Visurile se îndeplinesc”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00

Premii din partea statului

Pentru performanța înregistrată, Anastasia Nichita va fi recompensată cu 2,6 milioane de lei din partea statului, la fel ca antrenorul său. Medaliații cu bronz și antrenorii lor vor primi câte 2 milioane de lei fiecare.

Potrivit ministerului Educației, dacă un antrenor a pregătit mai mulți premianți, acesta va obține o recompensă financiară echivalentă cu cel mai mare premiu acordat sportivilor săi și câte 75% din restul premiilor câștigate. Personalul medical va primi câte 10% din valoarea premiului stabilit pentru sportivul asistat.

Sportivii care s-au clasat pe pozițiile 4-8, vor primi premii bănești între 200 000 - 600 000 lei.

Cu aproximativ 155.000 de euro pentru medalia de aur, premiile oferite de autoritățile R. Moldova sunt printre cele mai mari din lume. Spre exemplu, sportivii din Ungaria, Ucraina, Kosovo și Spania primesc recompense mai mici din partea statului. Cel mai mult sunt remunerați cei din Hong Kong, cu circa 700.000 de euro.

La un pas de medalie

La un pas de medalia de bronz a fost și halterofilul Marin Robu, care a ocupat locul patru. El a înregistrat rezultatul (383) kg la total, fiind întrecut de bulgarul Nasar (404 kg), columbianul Lopez (390 kg) și italianul Pizzolato (384 kg).

Federația de Haltere din Moldova a contestat decizia arbitrilor cu privire la evoluția lui Pizzolato, spunând că ultima încercare a acestuia nu a fost valabilă, ceea ce ar fi făcut ca Robu să urce pe locul trei.

La momentul publicării articolului, nu este limpede dacă această contestație a adus vreun rezultat.

Potrivit contestației depuse, Antonino Pizzolato (în imagine), a încălcat regulamentul în timpul exercițiului său.
Potrivit contestației depuse, Antonino Pizzolato (în imagine), a încălcat regulamentul în timpul exercițiului său.

Evoluție onorabilă pentru alți sportivi moldoveni

Sportivii moldoveni au concurat la zece discipline sportive, dintre care două în premieră – tenis de masă și echitație.

Luptătorul Maxim Saculțan a fost ultimul reprezentant al R. Moldova care a concurat la aceste JO. El a fost învins, duminică, de vicecampionul mondial de anul trecut, Sebastian Rivera, din Puerto Rico, în recalificările categoriei de greutate 65 kg,.

Luptătorul Radu Lefter (97 kg) a cedat în optimile de finală în fața polonezului Zbigniew Baranowski.

Și luptătoarea Mariana Draguțan a cedat în fața campioanei europene, românca Andreea Beatrice Ana.

Un rezultat bun l-au înregistrat canoistele Daniela Cociu și Maria Olăraşu, care s-au clasat pe locul 7 în finala distanței de 500 metri dublu, cu un timp de 1:56.96.

Daniela Cociu (stânga) și Maria Olărașu în timpul semifinalei din 9 august.
Daniela Cociu (stânga) și Maria Olărașu în timpul semifinalei din 9 august.

Atletul Serghei Marghiev a participat la a patra sa ediție ale JO (a acces în faza finală la două dintre ele). De această dată s-a clasat pe locul 18 din 31, aruncând ciocanul la 73,46 m.

Andrian Mardare a reușit să se califice în finala competiției de aruncare a suliței, cu 84.13 metri. În finală însă nu a mai putut repeta performanța și s-a clasat pe locul 12.

Cu a treia s-a prezență la JO, atleta Dimitriana Bezede a înregistrat 16.35 metri la proba aruncarea greutății.

Alexandra Emilianov a ocupat locul 11 la aruncarea discului cu un rezultat de 58,08 metri. Alexandra este la a doua evoluție la JO.

Mai puțin noroc la Paris a avut luptătoarea Irina Rîngaci, categoria 68 kg, care a cedat în optimele de finală în fața sportivei din Coreea de Nord, Sol Gum Pak.

Și luptătorul de stil greco-roman, Victor Ciobanu, a cedat în optimele de finală în fața unui nord coreean - Ri Se Ung. Victor a evoluat și la la Tokio în 2020, unde s-a clasat pe locul 5.

Atleta Zalina Marghieva a strălucit la cea de-a cincea participare a sa la Jocurile Olimpice, reușind un impresionant rezultat de 67,84 metri în proba de aruncare a ciocanului. Deși nu s-a calificat în finală, Zalina a demonstrat o determinare de neclintit și un spirit de campioană.

Și atleta Alexandra Emilianov s-a calificat la Paris în finala probei de aruncare a discului din prima încercare. Cu un rezultat de 64,33 metri, ea a ocupat însă doar locul 6 în calificări.

Un moment memorabil la debutul său la JO, l-a avut și sportiva Alisa Glinka la proba de echitație, dresaj. Ea obținut locul 9 în Grupa C.

Pentru prima dată, a participat la JO și judocanul Mihail Latîșev, de 20 de ani. Mihail a luptat împotriva campionului mondial din ultimii trei ani, georgianul Tato Grigalashvili și a fost învins de acesta. Într-un interviu pentru Europa Liberă, sportivul a spus că urmează o perioadă de recuperare, după care va începe pregătirile pentru o nouă ediție a JO, unde speră să aibă mai mult succes.

Mihail Latîșev (în albastru), în timpul meciului cu Tato Grigalashvili
Mihail Latîșev (în albastru), în timpul meciului cu Tato Grigalashvili

Revenirea acasă

Pe 11 august, la ora 19:00, va reveni acasă o parte din echipa olimpică: Adrian Mardare, Alexandra Emilianova, Dimitriana Bezede, Marin Robu și antrenorii acestora.

Luni, la ora 13:20, revine de la Paris, restul lotului olimpic, inclusiv medaliații JO, Anastasia Nichita și Serghei Tarnovschi.

Ceremonia de închidere a celei de-a XXXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară are loc pe 11 august, începând cu ora 22:00.

Portdrapelul al R. Moldova vor fi Anastasia Nichita și Serghei Tarnovschi.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG