Stalin și multele lui monumente din Georgia

Icoana Sfintei Matrona a Moscovei din Catedrala Sfânta Treime din Tbilisi îl înfățișează, în stânga jos, pe faimosul dictator sovietic Iosif Visarionovici Stalin. Vestea despre opera de artă donată catedralei a stârnit furie în Georgia, iar icoana a fost vandalizată la scurt timp după ce a fost făcută această fotografie din 8 ianuarie.
Această icoană este doar una dintre numeroasele reprezentări ale lui Stalin de pe tot cuprinsul Georgiei. (Foto: Mzia Saganelidze, RFE/RL)

Un basorelief propagandistic care-l înfățișează pe Stalin întâmpinat de cetățenii sovietici este amplasat pe fațada restaurată a unei băi din Țkaltubo, lângă Kutaisi. Fotografia a fost realizată în ianuarie 2020. (Foto: Amos Chapple, RFE/RL)

Fotografie din septembrie 2022 a unei statui a lui Stalin depozitată în curtea unei fabrici private din Gori. Statuia se afla cândva într-o piață importantă din oraș, dar a fost îndepărtată în iunie 2010. De atunci, în Gori - locul unde s-a născut Stalin, în 1878 - se dezbate dacă monumentul ar trebui să fie reinstalat. (Foto: Amos Chapple, RFE/RL)

Un monument al lui Stalin în curtea unei clădiri private din Zestafoni, în vestul Georgiei, în septembrie 2020. Printre inscripțiile de pe soclu putem citi fraza: „Dacă Europa este liberă astăzi, este datorită lui Stalin”. ( Foto: Sandro Jupalakiani, RFE/RL)

Mozaic realizat din pietriș de râu înfățișându-i pe Vladimir Lenin și Iosif Stalin. Mozaicul este amplasat la intrarea unei stații de telecabină din Chiatura, în centrul Georgiei, septembrie 2022. (Foto: Amos Chapple, RFE/RL)

Un basorelief reprezentându-l pe Stalin pe fațada unei case private din Gori în septembrie 2022. (Foto: Amos Chapple, RFE/RL)

Statuia lui Stalin din gara orașului Gori. Statuia este amplasată într-o sală de așteptare, aparent nefolosită. Fotografia a fost făcută în septembrie 2022, pe fereastra ușii încuiate.(Foto: Amos Chapple, RFE/RL)

Acest basorelief înfățișându-l pe Stalin este amplasat la intrarea într-o clădire publică din Chiatura. Fotografia a fost făcută în septembrie 2022.(Foto: Amos Chapple, RFE/RL)

Statuia lui Stalin la capătul scărilor din holul Muzeului din Gori dedicat celui mai cunoscut lider al Uniunii Sovietice, în iunie 2016. (Foto: Shutterstock)

Oameni adunați la statuia lui Stalin din Gori pentru a-i comemora moartea, martie 2016. (REUTERS/David Mdzinarishvili)

Un monument al lui Stalin amplasat deasupra unui monument de război din Zemo Alvani, inaugurat în decembrie 2012. Monumentul, situat la nord-est de Tbilisi, fusese demolat cu un an mai înainte, în timpul guvernării lui Mihail Saakașvili. (David Mdzinarishvili, Reuters)

Imaginea lui Stalin veghează de pe culmi satul Zikilia, în sud-vestul Georgiei, în februarie 2020. (Maia IVELASHVILI, RFE/RL)

În Georgia încă nu s-au stins ecourile scandalului provocat de vandalizarea unei icoane cu chipul lui Iosif Visarionovici Stalin, în catedrala din Tbilisi. Pornind de la acel incident, reporterii au descoperit că dictatorul sovietic decedat în 1953 are încă destule monumente în țara lui natală.