Linkuri accesibilitate

Un presupus transport de explozibil generează noi tensiuni între Kiev și Tbilisi


Irakli Kobahidze, premierul desemnat al Georgiei, la o conferință de presă la Tbilisi la 1 februarie. El susține că incidentul cu „explozibil” amenință securitatea națională a țării sale.
Irakli Kobahidze, premierul desemnat al Georgiei, la o conferință de presă la Tbilisi la 1 februarie. El susține că incidentul cu „explozibil” amenință securitatea națională a țării sale.

Guvernul interimar al Georgiei a acuzat Ucraina că ar încerca să extindă războiul în țara din Caucaz, după ce autoritățile au confiscat ceea ce pretind a fi un camion cu explozibil, ce urma să ajungă în Rusia.

Serviciile de securitate georgiene au anunțat că au capturat luni, 5 februarie, un „transport clandestin de explozibil” ce urma să ajungă în orașul rus Voronej. Aceștia erau ascunși într-o încărcătură cu baterii de automobil, care tranzitase anterior România, Bulgaria și Turcia, susțin georgienii.

„Asta confirmă ceea ce în principiu înalți oficiali ucraineni au spus deschis: că au dorit și probabil mai doresc un al doilea front în țara noastră”, a spus premierul desemnat al Georgiei, Irakli Kobahidze, potrivit presei georgiene.

Premierul desemnat îl înlocuiește pe Irakli Garibaşvili, care a demisionat săptămâna trecută pentru a permite partidului Visul Georgian, aflat la putere din 2013, să desemneze un nou lider în vederea alegerilor de anul acesta.

Ambasada Ucrainei de la Tbilisi a transmis că va examina acuzațiile serviciului de securitate al Georgiei „privind implicarea unor cetățeni ucraineni în activități ilegale” și a cerut autorităților georgiene să nu politizeze incidentul.

Reuters notează că există o asemănare între acest incident și explozia din octombrie 2022 de pe podul ce leagă Rusia de Crimeea ocupată. Atunci, Moscova acuzat Kievul de atacul cu explozivi ascunși într-un camion trimis de Ucraina pe o rută ocolitoare prin alte țări.

Nu sunt primele acuzații între Tbilisi și Kiev. Oficiali georgieni au acuzat Ucraina în septembrie 2023 că ar încerca să organizeze o lovitură de stat și să răstoarne guvernarea de la Tbilisi. Kievul a negat orice acuzații.

Reuters scrie că partidul Visul Georgian, aflat la putere din 2013, este considerat ca fiind formațiunea ce a redirecționat Georgia – care a fost multă vreme una dintre cele mai pro-occidentale republici ex-sovietice, spre o poziție mai apropiată de Rusia. Noua orientare a devenit mai vizibilă de la declanșarea invaziei la scară largă a armatei ruse în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG