„Mi-am servit țara și am apărat fără compromis interesele țării și poporului nostru. Mă mândresc cu realizările echipei noastre din această perioadă”, a declarat Garibașvili.
Surse din presa georgiană se așteaptă ca actualul lider al partidului Visului Georgian, Irakli Kobahidze, să îl urmeze în post, informație confirmată de liderul majorității din Parlament. În Georgia, autoritatea premierului se încheie odată cu demisia, iar interimatul este preluat de vicepremier.
Succesorul lui Garibașvili va avea la dispoziție două săptămâni să creeze un Guvern, iar Parlamentul va decide asupra acestuia. Se vehiculează că mai mulți miniștri își vor părăsi, în consecință, posturile.
„Este timpul să le acord și altora o oportunitate”, a declarat premierul, referindu-se la colegul său de partid. El se află în funcție din februarie 2021 și a mai servit un mandat de premier în 2013-2015.
Potrivit lui Kornely Kakachia, directorul Institutului pentru Politică din Georgia citat de Reuters, este improbabil ca schimbarea de premieri să aducă o schimbare a politicilor țării. Noul guvern s-ar concentra, mai degrabă, pe pregătirea spațiului politic pentru alegeri.
Schimbarea de la cel mai înalt nivel al politicii georgiene vine la scurt timp după ce fondatorul partidului Visul Georgian, Bidzina Ivanișvili, s-a întors în politică. Considerat a fi liderul din culise al țării, Ivanișvili își dorește să îmbunătățească imaginea partidului de la conducerea țării.
Bidzina Ivanișvili este cel mai bogat om din Georgia, cu o avere de 5 miliarde de dolari câștigată din afaceri în Rusia anilor ‘90. În 1996, el s-a numărat printre cei șapte bancheri care au susținut financiar campania de realegere a lui Boris Elțîn.
Ivanișvili a fost ulterior premier al Georgiei, în 2012-2013, dar nu a mai ocupat, de atunci, nicio funcție politică.
Atât Ivanișvili cât și partidul său sunt considerați a fi aliați ai Moscovei care ar fi abătut Georgia de la parcursul său pro-european. Și Kobahidze, liderul actual al partidului Visul Georgian, a făcut numeroase declarații anti-Occident și împotriva Ucrainei, semnificativ mai multe decât cele critice la adresa Kremlinului.
Demisia lui Garibașvili este o „manipulare politică a lui Ivanișvili”, a declarat Levan Habeișvili, lider al opoziției din Georgia. Premierul i-a mulțumit lui Ivanișvili pentru susținere, în timpul discursului său.
Georgia are, în ultimii ani, o poziție ambivalentă între UE și Rusia.
Sub conducerea lui Garibașvili, în decembrie 2023, Georgia și-a asigurat statutul de țară candidată la UE. Printre criteriile europene sunt de-oligarhizarea țării și alegerile libere și competitive.
Un alt semn de apropiere de vest sunt ambițiile de aderare la NATO, care sunt văzute pozitiv de trei sferturi din populație. Apropierea de UE, însă, nu s-a echivalat cu cea de NATO.
În raportul recent al Forumului Social al Parteneriatului Civil Estic, o grupare de ONG-uri, democrația din Georgia este în continuă deteriorare din pricina conducerii partidului Visul Georgian.
Peisajul politic este din ce în ce mai polarizat, mai ales după ce guvernul a încercat să instituie o lege a agenților străini, pe modelul Kremlinului, în martie 2023. Nemulțumirile publicului au dus la proteste majore, până când guvernul a fost forțat să renunțe la proiectul de lege.
Tot în timpul mandatului lui Garibașvili, a fost arestat fostul președinte Mihail Saakașvili, reîntors în țară în 2021 după ce a fost condamnat in absentia pentru abuz de putere.
Starea de sănătate a lui Saakașvili s-a înrăutățit semnificativ în timpul arestului. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat autoritățile georgiene că încearcă să-l ucidă încet pe Saakașvili la ordinele lui Putin.