Starea de urgență examinată de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională urmează să examineze miercuri constituționalitatea decretării stării de urgență iar în funcție de această decizie, președinta Maia Sandu va stabili data la care este dizolvat actualul Parlament precum și data viitoarelor alegeri generale anticipate.

### Vezi și... ### Angela Grămadă: Miza crizei politice de azi este numirea executivului de mâine

Dizolvarea Parlamentului se face tot în baza unei decizii a Curții Constituționale care pe 15 mai a constatat că s-au îndeplinit condițiile, așa cum susținea președinta Maia Sandu. Majoritatea parlamentară condusă de Partidul Socialiștilor a contestat hotărârea drept un abuz de putere, argumentând că are un candidat la funcția de premier, ignorat însă de președinta. În consecință, aceeași majoritate a încerca vineri 23 aprilie să forțeze schimbarea componenței Curții Constituționale. Vot care a fost și el declarat neconstituțional marți, de aceeași Curte.

Your browser doesn’t support HTML5

„Am venit să apărăm Constituția”. Voci de la protestul din fața CC

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat, marți, că votul recent al majorității parlamentare condusă de socialiști pentru înlocuirea sa în funcția de judecătoare a atentat la „esența constituției” și la separația puterilor în stat. Manole a reamintit că judecătorii Curții Constituționale sunt inamovibili, potrivit articolului 137 al Constituției, care le garantează independența, și că nu pot fi demiși, revocați din funcție sau înlocuiți.

Tot marți, 27 aprilie, Curtea Constituțională a spus că legea din 3 decembrie 2020 prin care Serviciul de Informații și Securitate era trecut din subordinea șefului statului în cea a parlamentului este neconstituțională.

În decizia pronunțate marți, instanța a spus că, la adoptarea legii, a fost încălcată procedura prin faptul că opoziția a fost împiedicată să participe la examinarea și dezbaterea documentului.

### Vezi și... ### Decizie CC: Legea prin care SIS a trecut în subordinea parlamentului este neconstituțională