Fotogalerie | Cum a devenit Starlink-ul lui Elon Musk de neprețuit pentru luptătorii ucraineni

La sfârșitul lunii februarie, în timp ce invazia Rusiei a perturbat serviciile de internet din Ucraina, vicepremierul țării, Mihailo Fedorov, s-a folosit de Twitter pentru a-i cere miliardarului american Elon Musk să activeze Starlink, o rețea de sateliți care oferă acces la internet, aflată în continuă creștere, pentru a o utiliza.

Musk a postat rapid pe Twitter răspunsul său: „Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale pe drum”.

Mulți din Occident au crezut că Rusia va cuceri cu ușurință Ucraina atunci când președintele Vladimir Putin a invadat-o. În schimb, soldații și civilii ucraineni au organizat o rezistență frecvent improvizată și, până acum, eficientă pentru a contracara forțele rusești.

Una dintre aceste improvizații a fost utilizarea de vehicule aeriene fără pilot, numite în mod obișnuit drone, cum ar fi acest model DJI Matrice 300 modificat. Conectată prin intermediul unui satelit Starlink, aceasta permite echipelor de artilerie ucrainene să țintească pozițiile rusești prin lansarea de muniții antitanc. Dronele zboară adesea pe timp de noapte și nu sunt nedetectate.

Membrii grupului mobil de recunoaștere aeriană mobilă 72 „Black Zaporozhians” din Ucraina își fac o poză alături de o dronă DJI Matrice 300. 

Sateliții Starlink, surprinși pe cerul înstelat de deasupra localității Tres Piedras din statul american New Mexico.

Inițial, Starlink a fost conceput pentru a oferi conectivitate la internet prin satelit în locuri fără o infrastructură  de telecomunicații, cum ar fi pe mare, în locuri izolate, departe de orașe sau în zone unde accesul la internet este restricționat de guvern. Cu timpul, însă, Starlink a devenit o vestă de salvare pentru Ucraina, în contextul invaziei rusești a țării.

Având în vedere că SpaceX plătește factura, au existat multe discuții pe Twitter și în mass-media cu privire la angajamentul SpaceX față de Ucraina și la dorința companiei de a continua să plătească pentru acest serviciu.

Un terminal Starlink este văzut la o stație mobilă de solicitare a pașapoartelor din regiunea ucraineană Harkov, pe 29 septembrie.

În condițiile în care atacurile rusești cu rachete, atacurile cu drone și bombardamentele asupra infrastructurii energetice au lăsat tot mai multe sate, orașe și localități ucrainene fără energie electrică, terminalele Starlink sunt vitale pentru capacitatea Ucrainei de a se conecta la lumea exterioară.

Soldați ucraineni se antrenează cu o dronă DJI Mavic 3.

Forțele Moscovei încearcă să obstrucționeze conexiunea la internet din spațiu prin utilizarea de dispozitive de bruiaj. Cu toate acestea, potrivit SpaceX, Starlink a fost actualizat astfel încât să poată evita emițătoarele de bruiaj și să aibă un consum mai redus de energie.

Doi căței se odihnesc lângă un terminal Starlink în apropierea orașului Lîman, recent eliberat de sub ocupație rusească.

Sistemul are propriile sale limitări, cum ar fi faptul că acesta poate fi geolocalizat în timpul funcționării, fapt ce poate atrage atacuri țintite ale armatei ruse asupra utilizatorilor săi. La scurt timp după ce primele terminale au fost livrate la începutul lunii martie, Musk a scris pe Twitter: „Porniți (sistemul, n.r.) Starlink doar atunci când este necesar și plasați antena cât mai departe de oameni”. 

Pe 14 octombrie, CNN a relatat că SpaceX a cerut armatei americane să acopere costurile în numele guvernului ucrainean. Musk a scris pe Twitter pe 14 octombrie că SpaceX nu poate finanța rețeaua „pe termen nelimitat”.

Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui Ucrainei, a declarat că Ucraina va găsi cumva o soluție pentru a se asigura că serviciul de internet Starlink nu va fi întrerupt. Podoliak a scris pe Twitter pe 14 octombrie că, „Fie că ne place sau nu, Musk ne-a ajutat să supraviețuim celor mai critice momente de război”.
 

O rachetă SpaceX Falcon 9 care transportă sateliții Starlink, decolând de la Cape Canaveral, Florida, în luna ianuarie. 

Pe 15 octombrie, Elon Musk a anunțat public că renunță la cererea sa de ajutor pentru finanțare, spunând: „La naiba cu asta... chiar dacă Starlink încă pierde bani și alte companii primesc miliarde de dolari din taxele contribuabililor, vom continua să finanțăm gratuit guvernul ucrainean”.

Un survol în timp al sateliților Starlink 5 în apropiere de Berlin, pe 20 aprilie.

Pe 17 octombrie, Musk a intrat din nou pe Twitter, anunțând: „Ok, vom adăuga opțiunea de a dona pentru Starlink”. SpaceX pierde aproximativ 20 de milioane de dolari pe lună din cauza serviciilor neplătite și a costurilor legate de măsurile de securitate pentru apărarea împotriva războiului cibernetic, dar „vom continua să o facem”, a scris Musk pe Twitter.

Cu toate acestea, presa spune că atât armata SUA, cât și Uniunea Europeană iau în considerare posibilitatea de a plăti pentru Starlink pentru a continua sprijinul oferit Kievului prin intermediul Starlink.