Cum are loc înregistrarea candidaților?
Pentru ca partidele politice sau blocurile electorale să solicite înregistrarea listei de candidați la funcțiile de consilieri, trebuie să prezinte un șir de documente la organul electoral. Candidații independenți trebuie să aducă suplimentar și listele de subscripție, cu un număr anumit de susținători din acea circumscripție.
După recepționare cererilor pentru funcțiile de primari și de consilieri, organul electoral are la dispoziție șapte zile pentru a examina setul de documente prezentat și apoi va decide dacă înregistrează sau nu candidații respectivi, a explicat pentru Europa Liberă șefa direcției comunicare a Comisiei Electorale Centrale (CEC), Rodica Sîrbu.
Pentru că la alegerile locale generale toți candidații sunt înregistrați de consiliile electorale de circumscripție și nu de CEC, cum e în cazul alegerilor parlamentare sau prezidențiale, aspiranții la funcțiile de primari au termene diferite de înregistrare a candidaturilor, în funcție de data la care au fost constituite consiliile electorale de circumscripție.
Cine a depus actele în prima zi?
La Chișinău, reprezentanții Partidului Acasă Construim Europa (PACE) au prezentat primii actele de înregistrare a candidatului desemnat la funcția de primar al capitalei, Constantin Butucel.
Partidul Social Democrat European (PSDE) a anunțat că a depus dosarul de înregistrare în calitate de concurent electoral la alegerile locale din municipiul Chișinău. Candidatul PSDE la funcția de primar este fostul pretor al sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc.
Tot pe 19 septembrie, candidatul la funcția de primar al capitalei din partea partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), deputatul Lilian Carp, a prezentat actele la consiliul electoral de circumscripție din Chișinău.
Candidatul socialiștilor pentru primăria capitalei, deputatul Adrian Albu, a depus documentele pentru înregistrarea candidaților formațiunii. Fostul președinte Igor Dodon este cap de listă pentru Consiliul Municipal Chișinău.
Te-ar putea interesa și: Interdicții, traseism politic și „test de credibilitate” pentru guvernare. În ce context se desfășoară perioada electorală
Un alt reprezentant al socialiștilor, Maxim Moroșan, și-a prezentat actele pentru înregistrarea candidaturii la funcția de primar al municipiului Bălți.
Din partea Partidului Comuniștilor (PCRM), a cerut să fie înregistrată pentru a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău deputata Diana Caraman. PCRM a depus și lista de candidați pentru Consiliul Municipal.
Activistul Vasile Costiuc a cerut să fie înregistrat în calitate de candidat la funcția de primar al capitalei din partea Partidului Democrația Acasă (PDA). Formația și-a prezentat și lista pentru Consiliul Municipal.
Candidatul partidului Liga Orașelor și Comunelor (LOC), Mihail Bagas, a depus dosarul pentru a fi înregistrat în cursa pentru primăria Chișinăului. Formațiunea are și o listă de candidați pentru Consiliul Municipal Chișinău.
Fostul primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a depus actele pentru a a ajunge din nou la conducerea municipiului. El va candida din partea blocului electoral care-i poartă numele și care include Uniunea Creștin-Socială din Moldova”și partidul „Puterea Oamenilor”.
Ce are de câștigat primul venit?
„În cazul în care, în aceeași zi, la organul electoral se prezintă mai mult decât un candidat și sunt înregistrate mai multe cereri, la finele acestei zile are loc tragerea la sorți și atunci se stabilește ordinea preliminară în care aceștia vor apărea în buletinul de vot”, spune Rodica Sîrbu.
Ordinea finală în buletinul de vot va fi stabilită după ce concurenții vor fi înregistrați de către autoritățile electorale. Candidații riscă să fie respinși dacă dosarul nu este complet sau dacă lista nu respectă cota de gen, în cazul funcțiilor de consilieri.
„Așa cum prevede Codul Electoral, e nevoie ca lista de candidați să fie constituită din cel puțin 40% pentru un gen, conform formulei minim patru candidați de același gen la fiecare 10 locuri. În cazul în care această regulă nu se respectă, lista este respinsă și concurentul nu este înregistrat”, precizează Rodica Sîrbu.
Reguli noi la alegerile locale
Alegerile locale generale din 5 noiembrie se vor desfășura în baza unor reguli noi, după ce a fost modificat Codul Electoral.
Una dintre noutăți este că votarea ar putea să aibă loc timp de două zile, în cazuri speciale, precum pandemii, situații excepționale, numărul mare de alegători înregistrați la secțiile de peste hotare.
Potrivit noilor reguli, campania electorală va începe pentru toți candidații odată, și nu ca anterior, când începea din momentul înregistrării fiecăruia. Acum, agitația electorală va fi permisă cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică începând cu 5 octombrie.
În campania electorală și în ziua alegerilor, sunt interzise concertele și alte evenimente sau demonstrații cu implicarea artiștilor din țară și de peste hotare.
### Vezi și... ### Explainer | A început perioada electorală pentru locale. Care este miza acestui scrutin?