Statele Unite vor dona armatei moldovene 20 de vehicule Humvee

Vehicule militare Humvee în timpul unui exercițiu multinațional desfășurat în Republica Moldova în octombrie 2022.

Armata moldoveană va primi săptămâna aceasta un nou lot de tehnică militară din partea Statelor Unite ale Americii care include 20 de vehicule HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Din cauza vremii caniculare, tehnica va fi transportată noaptea.

Vehiculele vor fi folosite de militarii Armatei Naționale în cadrul antrenamentelor și exercițiilor naționale și internaționale, precizează ministerul Apărării.

Donația se înscrie în obiectivul modernizării Armatei Naționale și va fi oferită în baza unui memorandum de colaborare în domeniul militar, semnat între ministerele apărării celor două țări în anul 1995.

Statele Unite au donat armatei moldovene primele 43 de vehicule militare Humvee, în valoare de 700 de mii de dolari, în noiembrie 2014. Cu acea ocazie, autoritățile moldovene au spus că sprijinul SUA va ajuta țara să facă față provocărilor de securitate regionale generate de criza din Ucraina.

Ajutorul american oferit Moldovei în ultimele trei decenii (de la proclamarea independenței) a depășit 2,5 miliarde dolari, dintre care aproape o treime – de la începutul războiului din Ucraina în 2022.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te