Oficiali americani și ruși se întâlnesc pe 10 ianuarie 2022 pentru a discuta probleme de securitate, care se concentrează în jurul situației tensionate de la granița Rusiei cu Ucraina dar și al cererilor Moscovei, care și-ar dori garanții din partea NATO că nu va continua extinderea spre est. O cerere legată în primul rând de Ucraina și Georgia, cele două foste republici sovietice care oficial și-au exprimat dorința de a adera la NATO și Uniunea Europeană.
Discuțiile din 10 ianuarie au fost anunțate de Casa Albă, confirmând astfel declarația de luni a ministrului de externe rus Serghei Lavrov, care vorbea despre începerea negocierilor cu Statele Unite pe teme de securitate după sărbătorile de iarnă rusești. Marți, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a confirmat data, precizând pentru agenția TASS că discuțiilor vor avea loc la Geneva.
„Când ne așezăm să discutăm, Rusia își poate prezenta preocupările iar noi ne vom expune din nou preocupările legate de activitățile Rusiei” a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe. „Vor fi domenii în care putem face progrese și zone în care nu vom fi de acord. Așa este diplomația".
Administrația de la Washington, începând cu președintele Joe Biden, a asigurat Ucraina că nu se va lua nici o decizie „peste capul” Kiev-ului.
Este probabil ca Rusia și NATO să poarte discuții separate, tot pe teme de securitate pe 12 ianuarie, în timp ce Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), organizație care include Statele Unite și aliații săi europeni, se vor întâlni pe 13 ianuarie, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Toate aceste negocieri se vor desfășura pe fundalul temerilor provocate de o concentrare fără precedent de trupe rusești în zona de graniță cu Ucraina, manevre care au dat naștere la speculația că Moscova ar putea lansa un atac împotriva Ucrainei. Rusia respinge categoric aceste speculații, susținând că ar fi vorba de manevre militare legitime, purtate pe teritoriul țării. Ea acuză însă Ucraina și NATO că ar provoca tensiuni în regiune, amenințându-i securitatea.
Mai vezi: rubrica „Cui îi este frică de NATO”