Aproximativ 90.000 de soldați din state NATO vor participa la exercițiul militar care se va desfășura până în luna mai. Vor participa peste 50 de nave, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv tancuri.
Cu câteva săptămâni numai înainte de summitul NATO de la Vilnius, în Lituania, și pe fundalul a ceea ce se arată a fi îngrijorătoare semne premergătoare ale unei posibile dezintegrării sau implozii a Rusiei, Alianța Nord-Atlantică se află încă în plină cursă pentru găsirea unui nou șef civil.
Este foarte posibil ca lui Jens Stoltenberg să i se propună să rămână secretar general NATO încă un an.
Pe 10 mai 2023, Vladimir Putin, a emis un ordin prin care Rusia renunță definitiv la orice participare posibilă, prezentă sau viitoare, la Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (CFE).
Cursa pentru găsirea următorului secretar general al NATO se întețește. Dar este o cursă care se desfășoară în mare parte în condiții încă obscure.
Fantoma Bucureștiului va bântui deasupra summitului NATO de la Vilnius. Inevitabil, o întrebare îi apasă pe politicienii și oamenii din acea regiune a Europei: ar fi îndrăznit oare Putin să invadeze Ucraina dacă ar fi fost membră a NATO?
Stoltenberg: Nu are rost să discutăm despre modul în care Ucraina poate intra în NATO, dacă ea nu va învinge, mai întâi, în război.
Planul de a avea un birou de legătură NATO la Tokyo, pentru a aprofunda legăturile NATO-Asia-Pacific, atrage deja critici din China, care a avertizat împotriva extinderii alianței occidentale în Asia.
În momentul în care Kievul anunță tot mai insistent o ofensivă majoră, membrii Alianței Nord Atlantice (NATO) iau în considerare garanții de securitate pentru Ucraina înainte de summitul de la Vilnius programat pentru luna iulie.
Încarcă mai mult