Linkuri accesibilitate

Implicațiile retragerii Rusiei din Tratatul asupra Armamentului Convențional în Europa 


Președintele rus Vladimir Putin.
Președintele rus Vladimir Putin.

Pe 10 mai 2023, Vladimir Putin, a emis un ordin prin care Rusia renunță definitiv la orice participare posibilă, prezentă sau viitoare, la Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (CFE).  

Decretul lui Putin a fost aprobat în unanimitate de către Duma de stat săptămâna trecută. Tratatul asupra Armamentului Convențional în Europa, care împiedica Rusia să posede mai mult de un plafon fix, pre-determinat, de armament greu, tancuri și trupe în partea sa europeană, a fost denunțat de Putin încă din 2007.

Nesemnarea tratatului a privat NATO de ultima formă de presiune asupra Rusiei. Au trebuit să treacă însă 15 ani pentru ca Rusia să refuze să recunoască orice validitate juridică a documentului.

Tratatul CFE limita cantitativ și numeric cinci categorii de arme și echipamente convenționale: tancuri, vehicule blindate de luptă, artilerie de calibrul 100 mm și mai mare, avioane de luptă, elicoptere de atac și prevede, de asemenea, un schimb permanent de informații și activități extinse de inspecție reciprocă.

Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa a fost semnat la Paris în 1990 de 22 de țări, inclusiv de Uniunea Sovietică. Ulterior, o formă modificată și adaptată a tratatului a fost semnată în timpul summitului de la Istanbul din 1999, însă acel document a fost doar ratificat de către Rusia, Bielorusia, Kazahstan și Ucraina.

Georgia și Moldova au refuzat atunci să ratifice tratatul și au cerut Rusiei să-și retragă trupele din ambele țări, conform angajamentelor asumate la același summit.

Un tratat depășit, semnat la sfârșitul Războiului Rece

Semnat la sfârșitul Războiului Rece, acel tratat urmărea limitarea nivelului de armament greu care putea fi desfășurat de semnatarii săi pe continentul european.

El viza în special desfășurarea de tancuri, vehicule de infanterie, artilerie grea, precum și avioane de luptă și elicoptere.

Din 2014 și de la anexarea peninsulei Crimeea, Moscova nu a mai participat la reuniunile grupului consultativ legat de tratat.

Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a exclus definitiv orice posibilitate de revenire a Rusiei la textul tratatului, întrucât Moscova a cerut industriei sale de apărare să mărească producția de armament în ritm accelerat.

Tratatul CFE eliminase avantajul cantitativ covârșitor al Uniunii Sovietice în ceea ce privește armele convenționale în Europa, prin stabilirea unor limite egale pentru numărul de tancuri, vehicule blindate de luptă, artilerie grea, avioane de luptă și elicoptere de atac pe care NATO și Pactul de la Varșovia le-ar fi putut desfășura între Oceanul Atlantic și Munții Urali.

Tratatul fusese conceput pentru a împiedica oricare dintre cele două alianțe (NATO și Pactul de la Varșovia) să acumuleze forțe pentru o ofensivă de tip blitzkrieg în cazul în care descurajarea ar fi eșuat, dar și pentru a stabili un echilibru militar în Europa la un nivel mai scăzut de armament. Prin măsuri de verificare reciprocă fără precedent până atunci, tratatul a dus la eliminarea a peste 72.000 de piese de echipament militar.

Denunțarea definitivă a documentului de către Moscova marchează sfârșitul unei ere pentru arhitectura convențională a controlului armelor din Europa, construită cu minuțiozitate de-a lungul deceniilor.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG