Statul remunerează partidele pentru performanța la prezidențiale. Cât au luat PAS și PSRM

Maia Sandu a fost susținută la alegerile prezidențiale de Partidul Acțiune și Solidaritate, iar Alexandr Stoianoglo - de Partidul Socialiștilor.

În decembrie, partidele moldovene au primit din bugetul de stat, în total, aproape 675.000 de lei pentru performanța candidaților înaintați la alegerile din 20 octombrie. Partidul Acțiune și Solidaritate, care a susținut-o pe Maia Sandu, a luat aproape jumătate din sumă.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, pe 12 decembrie, plățile lunare din bugetul de stat pe care le vor primi partidele care au avut candidați în primul tur al prezidențialelor din toamnă. Alocațiile pentru un vot sunt de circa 0,49 de bani, deci sumele finale variază în funcție de performanța la alegeri.

Aproape 325.000 de lei a încasat Partidul Acțiune și Solidaritate, care a susținut-o pe Maia Sandu. Actuala președintă a acumulat în primul tur peste 655.000 de voturi, iar apoi a mai câștigat un mandat în turul doi.

Contracandidatul ei principal, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo (peste 400.000 de voturi), a adus Partidului Socialiștilor, din partea căruia a candidat, aproape 200.000 de lei.

Partidul Nostru a luat pentru performanța liderului său, ex-primarul de Bălți Renato Usatîi (circa 210.000 de voturi) peste 100.000 de lei.

Ex-premierul Vasile Tarlev ar fi adus formațiunii sale, Partidul pentru Viitorul Moldovei, circa 24.000 de lei. Dar partidul lui Tarlev nu va primi acești bani pentru că CEC a lipsit partidul de alocații pentru 12 luni, începând cu noiembrie, pentru că formațiunea nu a restituit în bugetul de stat peste 100.000 de lei încasați cu depășirea plafoanelor admisibile.

Un alt ex-premier, Ion Chicu, a câștigat pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei pe care îl conduce, aproape 16.000 de lei.

Cele trei partide din Blocul „Împreună” (Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor), care împreună l-au susținut pe istoricul Octavian Țîcu, vor primi cel mai puțini bani pentru cele peste 14.000 de voturi – câte 2.300 de lei.

Potrivit legislației moldovene, partidele care participă la alegeri primesc bani din bugetul de stat în funcție de numărul de voturi acumulate. Aceste sume se numesc „alocații”, care sunt stabilite după o formulă complexă de calcul, ai cărei criteriul principal este performanța la alegerile din ultimii 4 ani: cu cât mai multe voturi, cu atât mai mulți bani.

Astfel, începând cu decembrie 2024, partidele active vor primi bani pentru performanțele înregistrate la prezidențiale din 20 octombrie 2024, parlamentare anticipate din iulie 2021 și localele din noiembrie 2023. După următoarele alegeri validate, sumele vor fi recalculate.

Pentru anul acesta, în bugetul de stat sunt prevăzuți aproape 54 milioane de lei pentru finanțarea partidelor politice.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te