Statul se va putea împrumuta online de la cetățeni. Ministerul Finanțelor a lansat platforma eVMS.md

Platforma eVMS.md este disponibilă pentru toți cetățenii Republicii Moldova care dețin un cont de plăți deschis la una din băncile locale și au o semnătură electronică.

Ministerul Finanțelor a lansat miercuri, 31 iulie, platforma online eVMS.md, dedicată tranzacționării valorilor mobiliare de stat (VMS) direct de către cetățeni. Prin intermediul acesteia, cetățenii vor putea face „investiții” fără intermediari sau comisioane.

Prezent la evenimentul de lansare, premierul Dorin Recean a spus că noua platformă reprezintă „un pas important” în dezvoltarea pieței de capital din R. Moldova.

„Ea oferă cetățenilor noștri un instrument sigur și comod pentru a investi în proiecte de dezvoltare ale țării și pentru a contribui la creșterea economică”, a spus prim-ministrul.

Fostul ministru al Finanțelor, Petru Rotaru, recent numit viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a precizat că cetățenii vor putea începe să investească din luna septembrie, iar prima emisie de VMS ar putea fi în sumă totală de până la un miliard de lei.

„Cetățenii care se vor înregistra și vor trece toate procedurile tehnice, vor avea un centru de apel care îl vom anunța ulterior, pentru a ajuta orice cetățean, astfel încât la momentul emiterii hârtiilor de valoare de stat, cetățenii să le poată procura fără intermediari, direct de la sursă”, a spus Rotaru, care a dat exemplul României, care are 10% din datoria de stat formată din împrumuturile oferite de persoanele fizice.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au subliniat importanța platformei eVMS.md în contextul eforturilor de modernizare a sectorului financiar din Moldova, facilitând accesul persoanelor fizice la noi oportunități de investiții.

Secretarul de stat al ministerului, Ion Gumene, a precizat că platforma va putea fi accesibilă de joi, 1 august.

Platforma eVMS.md este disponibilă pentru toți cetățenii Republicii Moldova care dețin un cont de plăți deschis la una din băncile locale și au o semnătură electronică. Platforma a fost realizată în cadrul proiectului „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” realizat de Ministerul Finanțelor și Banca Națională a Moldovei, cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te