Statul va rambursa TVA agricultorilor, dar nu tuturor. Renunță sau nu la proteste Forța Fermierilor?  

Parlamentul a aprobat joi, 3 noiembrie, în prima lectură, programul de rambursare a TVA agricultorilor. Reprezentantul asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, susține că proiectul este unul întârziat și că ar trebui îmbunătățit.

De asemenea, mai multe revendicări ale fermierilor nu ar fi fost îndeplinite, de aceea asociația nu renunță, deocamdată, la ideea de a organiza proteste în centrul Chișinăului, în noiembrie.

### Vezi și... ### Negocierile dintre fermieri și ministrul agriculturii: „Multe promisiuni și niciun răspuns concret”  

Potrivit proiectului votat în parlament, vor beneficia de rambursarea TVA doar acei fermieri care au suportat pierderi de peste 50% a producției agricole în urma secetei din acest an. Plățile vor fi achitate pentru perioada aprilie 2022 - iunie 2023 inclusiv, în termen de 25 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii la Serviciul Fiscal de Stat.

După ce guvernul a avizat pozitiv acest proiect, ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că acesta este unul dintre ultimele angajamente pe care instituția pe care o conduce și-a luat-o în fața agricultorilor.

„Este un suport real, care le va permite agricultorilor din R. Moldova să-și folosească banii care îi au astăzi în conturi pentru TVA ca să-și plătească impozitele. Este un mod extrem de important de a susține agricultorii noștri”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, directorul executiv al asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, a declarat pentru Europa Liberă că proiectul reprezintă un instrument de susținere a agricultorilor, însă este adoptat foarte târziu. Potrivit lui Slusari, producătorii au solicitat acest lucru încă în august și au avut nevoie în aceste luni de surse financiare suplimentare, având în vedere că recoltarea era în toi, iar cheltuielile erau mari.

De asemenea, el spune că mai multe propuneri nu s-au regăsit în actualul document, pentru că procedura legislativă prevede că amendamentele se depun între votarea proiectului în prima și a doua lectură.

Your browser doesn’t support HTML5

Producător de fructe: „Ba embargo, ba secetă... probleme în fiecare an”

Modificările care ar trebui făcute la proiect, potrivit lui Alexandru Slusari, se referă la rambursarea TVA pe tot parcursul anului 2023, deoarece legea ar intra efectiv în vigoare anul viitor, ceea ce este foarte târziu pentru agricultori. El mai susține că de aceste plăți ar trebui să beneficieze toți agricultorii, iar banii să poată fi folosiți nu numai pentru achitarea impozitelor aferente salariilor, dar și a impozitelor funciare și pe venit.

Fermierii urmează să discute marți, în cadrul comisiei parlamentare de resort, despre formularea acestor amendamente.

Alexandru Slusari îl contrazice pe Vladimir Bolea privind faptul că, prin aprobarea rambursării TVA, ministerul și-a îndeplinit unul dintre ultimele angajamente față de agricultori. „Noi trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Nicio revendicare din cele trei cu care a venit Forța Fermierilor nu a fost îndeplinită”, a spus Slusari.

### Vezi și... ### Maia Sandu despre noul embargo rusesc: „Dincolo de piața europeană sunt și alte piețe”

El a precizat că amânarea plăților scadente către creditori fără calcularea penalităților nu se regăsește în nicio inițiativă legislativă, legea privind rambursarea TVA nu intră în vigoare în acest an și încă nu există un răspuns după discuțiile cu președinta Maia Sandu privind acordarea compensațiilor sub formă de motorină.

Prin urmare, Alexandru Slusari susține că decizia privind organizarea protestelor în această lună, așa cum anunțase anterior Forța Fermierilor, va fi luată în perioada următoare. „Vedem cum vor evolua lucrurile în următoarele săptămâni și după aceasta o să putem lua o decizie”, a punctat Slusari.

Forța Fermierilor a organizat, pe 20 septembrie, un protest în mai multe raioane, cu scoaterea tehnicii în stradă, cerând amânarea plăților către creditori fără aplicarea penalităților, utilizarea TVA pentru achitarea impozitelor, atragerea resurselor financiare de la partenerii externi pentru achitarea compensațiilor.

### Vezi și... ### Rusia neagă o motivație politică a noului embargo în comerțul cu R. Moldova