Procurorul general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, a criticat din nou intenţia noii puteri de la Chişinău de a schimba legea astfel încât să-l poată evalua și eventual demite.
„Este o fărădelege totală”, a declarat Stoianoglo, la o conferinţă de presă ţinută luni, în ajunul votării în Parlamentul dominat de partidul pro-prezidențial PAS a amendamentelor la legea procuraturii. Alexandr Stoianoglo a atras atenția că amendamentele, chiar dacă vor fi adoptate, nu vor putea fi aplicate în cazul lui, retroactiv, și a numit demersul puterii „politic și populist”. Procurorul general a avansat, în schimb, propriile modificări legislative, despre care a spus că, dacă vor fi susținute, vor facilita investigarea cazurilor de corupţie.
### Vezi și... ### Maia Sandu apără modificarea legilor justiției. Procurorul general spune că, în cazul său, nu vor putea fi aplicate retroactivAntrenat într-un conflict deschis cu noua guvernare care vrea să-l demită pentru inactivitate, procurorul general pare să recurgă la o manevră tactică. Reacționând la principalul reproș că nu livrează rezultate în dosarele de mare corupție, Alexandr Stoianoglo a îndemnat noua putere, pe care o critică în continuare pentru intenția de a schimba legea astfel încât să-l poată evalua şi, eventual, demite, să „întreprindă pași concreți pentru o veritabilă luptă anticorupție” şi să sprijine un pachet de zece măsuri legislative care ar eficientiza activitatea Procuraturii.
Stoianoglo insistă că propunerile legislative au fost elaborate în urmă cu câteva luni, dar că din cauza instabilităţii politice şi a campaniilor electorale sunt avansate abia acum.
...restrângerea imunității tuturor demnitarilor de stat
Procurorul general propune, între altele, restrângerea imunității tuturor demnitarilor de stat, competenţe mai largi pentru procurori în investigarea dosarelor de corupție şi crearea unor instanțe specializate anticorupție. Alexandr Stoianoglo s-a arătat convins că îmbunătățirile legislative pe care le propune vor spori eficiența organului de urmărire penală imulsionând investigarea cazurilor de corupţie:
„Aceste modificări oferă alte posibilități organelor de urmărire penală, celor de investigație şi ale procuraturii. Iar cel mai important e că am nişte pârghii profilactice. Oamenii care au imunitate şi ştiu că mâine nu o vor avea altfel vor proceda în fiecare caz.”
Demersul procurorului general a fost dezaprobat de noua guvernare de la Chişinău determinată, în ciuda criticilor unor organizații civice și ale opoziției politice, să meargă până la capăt cu amendamentele legislative care ar urma să instituie o evaluare pentru Stoianoglo. Reacționând la propunerile avansate de şeful procuraturii, Ministrul Justiţiei Sergiu Litvinenco a comentat, între altele, că ele sunt mult prea întârziate şi l-a acuzat pe Stoianoglo că încearcă să justifice inactivitatea procuraturii printr-o pretinsă lipsă de pârghii. „Incompetenţa, iresponsabilitatea şi corupţia au fost cauzele principale ale inactivităţii organelor de anchetă, decât imunitatea funcţionarilor… Stoianoglo mimează activitate abundentă şi combaterea corupţiei, după ce a eliberat toţi hoţii din puşcărie”, a comentat Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco.
### Vezi și... ### „Ciorovăiala” dintre noua putere și procurorul general, nu este ea „expresia sublimă” a democrației?Deputata PAS, Olesea Stamate, şefa comisiei parlamentare juridice a sugerat şi ea că propunerile avansate de procurorul general sunt tardive, dar a precizat că unele sunt bune şi că vor fi examinate. Stamate a atenționat totuşi că noua guvernare nu renunţă la inițiativa sa de a supune unei evaluări extraordinare judecătorii şi procurorii, inițiativă pe care Stoianoglo a criticat-o, spunând că va paraliza activitatea Procuraturii şi a întregului sistem de drept.
### Vezi și... ### Legile pentru reforma justiţiei, discutate și cu societatea civilăPropunerile procurorului general sunt privite cu scepticism şi în mediul experților, întâi de toate pentru că sunt avansate la aproape doi ani de când actualul procuror şi-a preluat mandatul şi tocmai în ajunul votului decisiv al Parlamentului dominat de partidul pro-prezidenţial PAS asupra amendamentelor la legea procuraturii care ar face posibilă, între altele, demiterea lui Stoianoglo. Experţii mai afirmă că şi în lipsa posibilităților revendicate Procuratura a avut la dispoziție suficiente pârghii ca să fi investigat cazurile de corupţie.