Stoltenberg: Ucraina are nevoie de mai multe arme grele

Jens Stoltenberg, la reuniunea de la Haga

Țările occidentale trebuie să trimită Ucrainei mai mult armament greu pentru lupta cu forțele rusești care avansează în estul țării, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe 14 iunie.

Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele, a spus Stoltenberg într-o conferință de presă la Haga, după ce s-a întâlnit cu lideri din șapte state europene aliate, înaintea summitului de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie.

NATO își „intensifică” deja livrările, iar oficiali se vor întâlni la Bruxelles pe 15 iunie pentru a coordona sprijinul suplimentar, a declarat Stoltenberg.

Solicitările Kievului pentru arme grele au devenit și mai insistente în ultimele săptămâni, în condițiile în care forțele sale reușesc cu greu să respingă ofensiva rusească din estul Ucrainei.

### Vezi și... ### Zelenski cere din nou Occidentului arme grele și sisteme moderne antirachetă

Deși Stoltenberg a fost de acord că Kievul ar trebui să fie aprovizionat cu mai mult armament greu, el nu a oferit detalii.

Premierul olandez Mark Rutte și premierul danez Mette Frederiksen au fost gazdele lui Stoltenberg și ale liderilor Poloniei, României, Letoniei, Portugaliei și Belgiei înainte de summitul NATO.

Rutte a declarat că toate țările NATO reprezentate la reuniunea de la Haga consideră că este „crucial ca Rusia să piardă războiul”, iar Ucraina trebuie să aibă acces la toate armele necesare pentru a lupta în război.