Linkuri accesibilitate

Zelenski cere din nou Occidentului arme grele și sisteme moderne antirachetă


Sistemul american de rachete antiaeriene Patriot la baza militară din Bad Suelze, Germania

Președintele Volodimir Zelenski a cerut din nou partenerilor occidentali să furnizeze Ucrainei sisteme moderne de apărare antirachetă. El a spus că peste 2.600 de rachete rusești au fost lansate asupra teritoriului ucrainean de la începutul invaziei rusești, transmite BBC. Prin sisteme moderne, Zelenski se referă, printre altele, la Iron Dome din Israel și la sistemul de rachete antiaeriene Patriot din SUA.

Multe dintre numeroasele rachete de croazieră rusești lansate spre Ucraina au fost doborâte, dar altele și-au atins ținta.

Apărarea antiaeriană nu este singurul lucru pe care îl cer ucrainenii. Ei spun că au nevoie disperată de mai multe sisteme de artilerie, pe măsură ce bătălia din estul Donbasului se intensifică.

Mihailo Podoleak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, a scris pe Twitter că armata ucraineană are nevoie de câteva mii de unități de arme grele pentru a pune capăt invaziei rusești.

„Voi spune direct. Pentru a pune capăt războiului și a da afară Rusia din Ucraina, avem nevoie de paritate la arme grele”, a scris el. Mai exact, Podoleak a enumerat: 1.000 de obuziere calibrul 155 mm; 300 de lansatoare multiple de rachete; 500 de tancuri; 2.000 de vehicule blindate; 1.000 de drone.

Podoleak a mai spus că Ucraina își pune mari speranțe în decizia Grupului de contact al miniștrilor apărării, care se va reuni la Bruxelles pe 15 iunie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG