SUA ajută economia R. Moldova, afectată de războiul din Ucraina

Samantha Power, șefa Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și prim-ministra Natalia Gavrilita. Chișinău, 2021.

Fondul de Investiții SUA - Rusia (TUSRIF), în parteneriat cu Congresul Statelor Unite, oferă peste 154 de milioane de dolari „în sprijinul celor care au suferit cel mai mult din cauza războiului lui Putin împotriva Ucrainei”, inclusiv Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut joi, 2 februarie, de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

USAID a precizat, într-un comunicat, că 135 de milioane de dolari vor fi transmise către Western NIS Enterprise Fund pentru a ajuta la redresarea economică a Ucrainei și R. Moldova. 18 milioane de dolari vor fi transferate Fundației SUA - Rusia (USRF) „în sprijinul grupurilor pro-democratice, inclusiv societatea civilă din Rusia și organizațiile media independente”.

„Invazia Kremlinului asupra ucrainenilor a devastat economia Ucrainei, care, estimativ, va suferi o scădere de peste 45% în anul acesta. R. Moldova de asemenea a suferit în mod grav în urma acestui război, inclusiv din cauza inflației sporite care a provocat creșterea prețurilor. Sprijinul imediat acordat sectorului privat din Ucraina și R. Moldova este esențial pentru a consolida economiile ambelor țări în fața agresiunii lui Putin”, se arată în comunicatul USAID.

Războiul din Ucraina, declanșat de Federația Rusă, a afectat puternic economia R. Moldova, din cauza întreruperii lanțurilor de aprovizionare. Produsul Intern Brut a scăzut cu 4% în ianuarie-septembrie 2022, iar inflația a ajuns la un nivel record, de peste 34%.

### Vezi și... ### SUA oferă încă 30 de milioane de dolari R. Moldova pentru a face față crizei energetice