Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii”: Unde-i miliardul, nu cel furat și plecat din țară în 2014, ci cel venit în 2022


Când Comisia Europeană a propus, la 24 ianuarie, ca UE să ofere Republicii Moldova încă 145 de milioane de euro a devenit clar că și anul 2023 va abunda de anunțuri despre ajutoare occidentale pentru guvernul moldovean și societatea în ansamblu.

Asemenea știri despre ajutoare fără precedent oferite de țări și organizații occidentale au curs în continuu anul trecut, iar Europa Liberă am vrut să afle câți bani a primit efectiv guvernul moldovean și ce a făcut cu ei. Ce am aflat vă povestim și vouă împreună cu Eugen Urușciuc și Virginia Nica, într-un nou episod al podcastului „Reporterii”.

Unde-i miliardul, nu cel furat și plecat din țară în 2014, ci cel venit în 2022
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:19 0:00

Într-un răspuns dat Europei Libere, Ministerul Finanțelor a spus că suma ajutoarelor primite de sectorul public, adică de guvern și instituțiile guvernamentale, s-a ridicat la 978,8 milioane de euro în primele 11 luni ale anului 2022. Majoritatea ajutoarelor pentru guvern, anume 80%, au venit sub formă de împrumuturi.

Câte ajutoare au venit în total, adică inclusiv în sectorul neguvernamental, încă nu se știe, iar un raport al Ministerului Finanțelor este așteptat abia la vară.

Nu am investigat numai suma ajutoarelor și ce a făcut guvernul cu ele, ci mult mai mult:

  • S-ar fi descurcat R. Moldova fără aceste ajutoare?
  • În ce condiții au venit împrumuturile, cele nerambursabile și cele care vor trebui întoarse?
  • De ce nu au putut „absorbi” autoritățile mai multe ajutoare, pentru că oferte au existat?
  • De ce a fost mai avantajos pentru guvern să se împrumute pe plan extern, nu pe plan intern în 2022?
  • Cât de mult au contribuit noile împrumuturi la creșterea datoriei externe?
  • De ce este normal pentru un guvern să se împrumute și de ce cred donatorii că povara datoriei nu este foarte mare pentru guvernul moldovean?

Posibile răspunsuri găsiți în noul episod din „Reporterii” în care am pus la muncă vocea umană și puterea sunetului pentru a reda un subiect atât de complex în cuvinte simple și pe înțelesul tuturor.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care povestim prin viu grai pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre e Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube.

Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG