Linkuri accesibilitate

Câți bani s-au adunat în 2022 pentru sprijinul refugiaților ucraineni din R. Moldova


Refugiați din Ucraina la Chișinău, 8 martie 2022
Refugiați din Ucraina la Chișinău, 8 martie 2022

Pe parcursul anului 2022, pe contul deschis de Ministerul Finanțelor au fost colectate, din donații, circa 217 de milioane de lei sau circa 10,5 milioane de euro.

Partea leului din aceste fonduri, mai exact 199,7 milioane de lei sau circa 9,7 milioane de euro, a venit de la partenerii externi ai Republicii Moldova, arată răspunsul oferit de minister la o solicitare a Europei Libere.

Pe linie guvernamentală, au ajuns donații de la guvernele Suediei, Lituaniei, Elveției, Estoniei și Slovaciei.

Suplimentar, de la partenerii externi de dezvoltare au fost încasate contribuții în valoare de circa 290 de milioane de dolari prin intermediului oficiului Organizației Națiunilor Unite în R. Moldova.

Aceste fonduri au fost gestionate de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și de alte agenții ale ONU. Printre principalii parteneri care au alocat contribuții în beneficiul refugiaților pe această linie se numără Uniunea Europeană și guvernele SUA, Italiei, Suediei, Norvegiei și Japoniei.

De la începutul războiului, peste 750.000 de persoane din Ucraina au intrat în R. Moldova. Circa 102.000 de persoane rămân în continuare pe teritoriul R. Moldova. Peste 11.000 au solicitat azil autorităților moldovene.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG