SUA: aliații au început transferul de avioane F-16 către Ucraina

Un avion F-16 al armatei Turciei, fotografiat la baza militară din Konya în 2004.

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a anunțat la summitul NATO de la Washington, miercuri, că aliații au început transferul de avioane de luptă occidentale către Ucraina, ajutând-o să se apere de atacurile aeriene rusești.

„Chiar acum, când vorbim, are loc transferul de avioane de luptă F-16, venind din Danemarca, venind din Olanda”, a spus Blinken, adăugând că aeronavele „vor zbura pe cerul Ucrainei vara aceasta”.

Într-o declarație comună, SUA și cele două țări europene au spus apoi că vor trimite Ucrainei „escadroane” de F-16.

Anunțul a fost salutat de președintele Volodimir Zelenski, aflat și el la summit. „Sunt recunoscător SUA, Danemarcei și Olandei pentru măsurile practice spre împlinirea scopului tuturor ucrainenilor”, a scris el pe rețele.

Într-o declarație separată, Norvegia a anunțat la summit că va dona Kievului 6 avioane F-16. Oslo nu le mai folosește după ce a cumpărat altele, mai noi, de tip F-35.

Marți seară, aliații au anunțat donații de sisteme antiaeriene Patriot.

Secretarul de stat Blinken a spus miercuri că în următoarele câteva zile va fi „dezvăluit” un pachet „incredibil de robust” de ajutoare pentru Ucraina.

Ucraina așteaptă de la summitul NATO mai ales promisiuni ferme și concrete de ajutor militar, în condițiile în care invitarea țării în alianță, pe care Kievul și-o dorește foarte mult, este practic exclusă, pentru moment, dat fiind războiul cu Rusia.

Într-un proiect de declarație finală a summitului, pus în circulație de Reuters, se spune că aliații vor ajuta Ucraina „pe drumul ei ireversibil spre integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv spre calitatea de membru NATO”.

În document se mai spune că NATO va putea înmâna Ucrainei o invitație de aderare la alianță „când aliații vor fi de acord, iar condițiile vor fi îndeplinite”. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te