Linkuri accesibilitate

Ucraina va primi avioane F-16. Rușii lovesc bazele unde urmează să fie „parcate”


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski (s) și prim-ministra daneză, Mette Frederiksen (d), într-un avion F-16 danez de la baza aeriană Skrydstrup din Vojens. Danemarca și Olanda sunt printre țările care au promis asemenea donații.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski (s) și prim-ministra daneză, Mette Frederiksen (d), într-un avion F-16 danez de la baza aeriană Skrydstrup din Vojens. Danemarca și Olanda sunt printre țările care au promis asemenea donații.

Olanda a anunțat luni, 1 iulie, că va livra Ucrainei primele avioane din cele 24 de avioane F-16 promise anterior. Ele sunt așteptate la Kiev cu înfrigurare, dar și cu unele îngrijorări privind siguranța lor.

Anunțul livrării primelor avioane a fost făcut de guvernul demisionar olandez condus de Mark Rutte, ales recent în fruntea NATO. Ex-ministra olandeză a apărării, Kajsa Ollongren, a transmis într-o scrisoare adresată parlamentarilor cu puțin timp înainte de intrarea în funcție a noului guvern, că toate procedurile au fost finalizate, iar permisiunile necesare pentru livrarea avioanelor - obținute, scrie Reuters.

Din motive de securitate, ea a refuzat să specifice numărul de avioane care va fi inclus în primul lot ce va fi livrat Kievului și când acestea vor ajunge în Ucraina. În aprilie, Ollongren spunea că printre țările care ar urma să ofere Ucrainei avioane F-16 s-ar număra Danemarca, Olanda și SUA.

Olanda a fost una din țările cele mai active în coaliția internațională formată cu scopul de a oferi Kievului avioane F-16 în efortul de a întări apărarea ucraineană în fața atacurilor Rusiei.

Anterior, astfel de avioane au fost oferite în scop de antrenare a piloților și personalului ucrainean. Instruirea lor a avut loc la o bază militară din România.

Bazele aeriene ucrainene, în vizorul Moscovei

Reuters scrie că în următoarele luni, o provocare a Ucrainei va fi să asigure protecția bazelor aeriene unde vor fi „parcate” avioanele F-16, în condițiile în care, de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, acestea sunt ținte frecvente ale atacurilor Moscovei.

Un astfel de loc este Starokosteantîniv din regiunea Hmelnițki, atacată constant din 24 februarie 2022, cel mai recent la 27 iunie. Istoric, localitatea și-a construit reputația unui bastion de apărare și centru de rezistență al luptătorilor pentru independența Ucrainei în anii de după Primul Război Mondial.

După atacul de joia trecută, guvernatorul Serhii Tiurin a declarat că apărarea aeriană a distrus nouă ținte deasupra regiunii sale. Cu puțin timp înainte, forțele aeriene au avertizat locuitorii că dronele se îndreaptă spre Starokosteantîniv.

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a spus că atacurile rusești provoacă „anumite dificultăți”, dar nu vor afecta livrările de F-16 și utilizarea lor pe câmpul de luptă. Anterior, oficiali ucraineni vorbeau despre păstrarea unora dintre avioanele primite în afara țării.

Ministerul rus al Apărării a susținut marți, 2 iulie, că a distrus cinci avioane ucrainene model SU-27 care erau la baza de la Mirhorod, din regiunea Poltava. Ucraina a calificat anunțul ca fiind „exagerat”.

Analiștii militari susțin că Rusia va continua să atace bazele aeriene și infrastructura acestora, precum aerodromurile și zonele de stocare, ceea ce va face întreținerea F-16 mult mai dificilă.

Armata ucraineană, care are puține muniții de apărare aeriană, va fi probabil forțată să mute avioanele prețioase în jurul aerodromurilor, a declarat Justin Bronk, de la Royal United Services Institute.

„Orice acoperire de apărare aeriană terestră poate fi saturată dacă rușii sunt suficient de preocupați să tragă suficiente rachete asupra unei ținte”, a spus el.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG