Linkuri accesibilitate

Ucraina și-ar putea „parca” avioanele F-16 în vecini, să nu le lovească rușii


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul belgian, Alexander De Croo, în vizita din 28 mai la baza aeriană Melsbroek, care găzduiește cursuri de instruire a piloților ucraineni.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul belgian, Alexander De Croo, în vizita din 28 mai la baza aeriană Melsbroek, care găzduiește cursuri de instruire a piloților ucraineni.

Kievul ar putea alege să țină o parte din avioanele F-16 pe care ar urma să le obțină de la aliații săi la baze aeriene din afara granițelor țării. Motivele sunt legate de siguranță, dar și logistică.

În prezent, Ucraina este în așteptarea a peste circa 60 din cele 80 de avioane de model F-16, care au fost promise de Belgia, Danemarca, Olanda și Norvegia, pentru a-și întări capacitățile de apărare în fața invaziei rusești. De mai multe luni, piloții ucraineni se află în procesul de a învăța cum să manevreze aceste avioane, odată ce vor ajunge pe cerul ucrainean.

Șeful forțelor de aviație ale Kievului, Serhii Holubțov, a spus că „un anumit număr de avioane vor fi ținute în baze militare sigure din afara Ucrainei, pentru a nu fi o țintă aici”. El a declarat pentru RFE/RL că aceste avioane vor fi utilizate în scopuri de antrenament sau pentru a înlocui aparatele de zbor defecte.

„În acest mod, vom putea avea mereu un număr de avioane în flota operațională, care va corespunde numărului de piloți pe care îl avem”, a afirmat el.

Putin spune că nicio locație nu e sigură

De cealaltă parte, președintele rus, Vladimir Putin, a amenințat de mai multe ori că Moscova ar putea lansa atacuri asupra bazelor aeriene și militare din țările NATO, care vor adăposti avioanele utilizate de Ucraina în lupta contra forțelor rusești. Liderul rus a spus că este vorba de „un risc serios”, care atrage NATO într-un „conflict mai puternic în viitor”, potrivit AP.

„F-16 poate transporta inclusiv arme nucleare, iar noi vom lua acest lucru în considerare”, a adăugat președintele rus.

Săptămâna trecută, Putin a mai avertizat că Moscova „își rezervă dreptul” de a înarma adversarii Occidentului din întreaga lume.

„Dacă ei furnizează arme în zona de luptă și solicită folosirea lor împotriva teritoriului nostru, de ce noi nu am avea dreptul să facem același lucru”, a spus Putin. El nu a precizat unde sau care sunt țările ce ar „beneficia” de pe urma unei astfel de decizii, dar SUA au indicat că Coreea de Nord și Iranul ar putea primi rachete de înaltă precizie din stocul rusesc în schimbul armelor relativ simple furnizate Moscovei.

Vladimir Putin, în timpul unui discurs la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, unde a avut mai multe declarații belicoase la adresa Occidentului.
Vladimir Putin, în timpul unui discurs la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, unde a avut mai multe declarații belicoase la adresa Occidentului.

Avioanele F-16 rămân marea provocare a piloților ucraineni

Ucraina ar urma să-și primească primele avioane F-16 din partea aliaților vestici în iunie sau iulie, anunța în urmă cu o lună, agenția Reuters.

Pilotul american Keith Rosenkranz a spus pentru RFE/RL că piloții ucraineni vor fi, pentru început, într-un dezavantaj evident față de cei ruși, în special din cauza lipsei experienței reale pe câmpul de luptă. El susține că ar fi nevoie de cel puțin un an de zile cu experiență în lupte, pentru ca piloții ucraineni să se simtă confortabili cu aceste avioane, deși nici asta nu ar putea fi suficient.

Un alt fost pilot american de avion F-16, David Kern, a afirmat că rolul acestor avioane în cazul Ucrainei va fi la fel ca cel al unei „artilerii foarte flexibile și cu o rază lungă de acțiune”. Kern, care în prezent antrenează piloții în același sistem de control al zborului „fly-by-wire” folosit pe F-16, spune că avioanele americane vor fi probabil folosite pentru a lovi ținte aeriene, cum ar fi dronele rusești de mari dimensiuni și rachetele de croazieră, precum și ținte terestre, cum ar fi „rutele de aprovizionare, staționări logistice și orice concentrări de forțe rusești”.

Piloți ai forțelor aeriene ucrainene, pe un avion de atac la sol Su-25 la o bază din estul Ucrainei, 4 mai 2023.
Piloți ai forțelor aeriene ucrainene, pe un avion de atac la sol Su-25 la o bază din estul Ucrainei, 4 mai 2023.

După ce primul lot de avioane de vânătoare F-16 și contingentele lor de piloți și echipajul de la sol vor sosi în zilele sau săptămânile următoare, Ucraina se așteaptă, potrivit rapoartelor, ca un total de aproximativ 20 de piloți să fie instruiți și pregătiți pentru misiuni de luptă până la sfârșitul anului 2024. Acest număr este mult mai mic decât spera Kievul, mai ales din cauza locurilor limitate la cursurile de pregătire.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG