Linkuri accesibilitate

Zelenski primește noi încurajări și ajutoare de la țările nordice, la Stockholm


La Stockholm, pe 31 mai, președintele Ucrainei a participat la un summit cu țările nordice, care se numără printre cei mai fervenți suporteri ai țării sale invadate de ruși. (De la stânga la dreapta, liderii Islandei, Danemarcei, Ucrainei, Suediei, Finlandei și Norvegiei)
La Stockholm, pe 31 mai, președintele Ucrainei a participat la un summit cu țările nordice, care se numără printre cei mai fervenți suporteri ai țării sale invadate de ruși. (De la stânga la dreapta, liderii Islandei, Danemarcei, Ucrainei, Suediei, Finlandei și Norvegiei)

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mers vineri, 31 mai, în Suedia, unde a semnat trei acorduri bilaterale de securitate cu guvernul de la Stockholm. Liderul de la Kiev a fost prezent de asemenea și la al treilea summit Ucraina - Europa de Nord.

Pe agenda acestei întrevederi sunt discuții despre consolidarea apărării anti-aeriene a Ucrainei și a producției de armament, pentru a ajuta forțele Kievului să facă față noilor atacuri ale Rusiei, care deja au forțat unele retrageri pe linia frontului.

Zelenski s-a întâlnit în Suedia nu doar cu omologul său suedez, Ulf Kristersson, ci și cu colegul finlandez, Alexander Stubb, ca și cu premierii Danemarcei, Mette Frederiksen, Norvegiei, Joans Gahr Stoere, și Islandei, Bjarni Benediktsson - toți conducători ai unor state membre NATO care ajută în cea mai mare măsură Ucraina. Danemarca și Finlanda au deja încheiate acorduri bilaterale de securitate cu Kievul, pe 10 ani.

„Ucraina va fi mai puternică datorită sprijinului consistent al aliaților noștri, precum și noilor acorduri de securitate”, a spus președintele Zelenski.

Suedia oferă tot mai mult

La 29 mai, Suedia a anunțat că va oferi ajutor militar suplimentar Ucrainei, în sumă totală de peste șapte miliarde de dolari, pe parcursul a trei ani. Un anunț similar a fost făcut și de vecina ei, Norvegia, care a precizat că negociază cu Kievul un acord bilateral de securitate, scrie Reuters.

Suedia, care a aderat oficial la NATO în martie, a mai anunțat că va dona o serie de ajutoare militare, inclusiv avioane de supraveghere ASC 890, rachete aer-aer cu rază medie de acțiune model Rb 99 și muniție de artilerie, precum și toate vehiculele sale blindate de luptă pentru infanterie model 302, notează Le Monde.

Donația ar urma să mai includă și două aeronave SAAB ASCC, despre care ministrul suedez al apărării, Pål Jonsson, spune că ar avea un impact major asupra apărării anti-aeriene a Ucrainei, întrucât ele pot identifica „rachetele balistice, dronele și țintele pe care acestea le au pe mare și uscat”, notează AP.

Donația mai include și un sistem de rachete care poate fi folosit atât pe aeronave, cât și în sistemele de apărare aeriană de la sol, a spus un oficial suedez, care a mai declarat că va fi donat Ucrainei prin cooperare cu SUA.

Guvernul de la Stockholm a spus că își păstrează intenția de a trimite avioane Gripen, suedeze, către Ucraina, dar mai târziu decât voia, pentru că acum atenția este axată pe avioanele de fabricație americană F-16, în jurul cărora s-a și format o coaliție de state care au anunțat că vor oferi astfel de modele Kievului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski (stânga), și prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, susțin o conferință de presă în timpul summitului nordic privind securitatea și apărarea, Stockholm, Suedia, la 31 mai 2024.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski (stânga), și prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, susțin o conferință de presă în timpul summitului nordic privind securitatea și apărarea, Stockholm, Suedia, la 31 mai 2024.

Nordicii, printre cei mai mari susținători

Țările din nordul Europei, alături de cele baltice, se numără printre cei mai aprigi susținători ai Ucrainei. Site-ul de monitorizare al Institutului Kiel relevă că Estonia, Danemarca, Lituania și Letonia, au oferit ajutoare militare Kievului în valoare de peste 1% din PIB-ul lor.

În februarie, Danemarca a anunțat că va oferi Kievului întreaga sa muniție de artilerie, devenind prima țară care a luat această decizie și cerând altor state europene să urmeze gestul. Anunțul prim-ministrei Mette Frederiksen a venit în contextul în care liderii UE recunoșteau că blocul celor 27 nu a reușit să îndeplinească promisiunea de a livra un milion de obuze de artilerie Ucrainei, transmitea The Guardian.

La rândul său, Estonia promovează inițiativa de creare a unui fond de 120 de miliarde de euro pentru asistența militară acordată Ucrainei, afirmând că ar fi nevoie de această sumă anual pentru a ajuta Kievul să învingă în războiul contra Rusiei. Guvernul de la Tallinn a mai promovat și ideea ca statele europene să investească 0,25% din PIB pentru asistența destinată Ucrainei, potrivit Euractiv.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG