Linkuri accesibilitate

Putin: Nu vom ataca țări din NATO, dar vom doborî avioane F-16


Vladimir Putin vorbește cu piloți ai aviației ruse la Torjok, regiunea Tver, 27 martie 2024.
Vladimir Putin vorbește cu piloți ai aviației ruse la Torjok, regiunea Tver, 27 martie 2024.

Rusia nu are planuri să atace vreo țară NATO și nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, a spus președintele Rusiei, Vladimir Putin. El a avertizat însă că, în cazul în care Occidentul furnizează avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi doborâte de forțele ruse.

Într-o discuție cu piloții forțelor aeriene ruse, Vladimir Putin a declarat că alianța militară condusă de SUA s-a extins spre est spre Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar, cu toate acestea, Moscova nu intenționează să atace un stat NATO.

„Nu avem intenții agresive față de aceste state”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri a discuției publicată joi de Kremlin.

„Ideea că vom ataca o altă țară, Polonia, statele baltice și cehii sunt, de asemenea, speriați, este un nonsens complet”, a afirmat Vladimir Putin.

Întrebat despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul a promis să le trimită în Ucraina, Putin a spus că astfel de aeronave nu vor schimba situația din Ucraina.

„Dacă furnizează avioane F-16 și vorbesc despre acest lucru și aparent antrenează piloți, acest lucru nu va schimba situația de pe câmpul de luptă”, a spus președintele Putin, care a adăugat că „vom distruge aeronava (F-16 - n.red) la fel cum distrugem astăzi tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente, inclusiv lansatoare multiple de rachete”.

„Desigur, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla”, a mai spus președintele Rusiei.

Pot avioanele F-16 să ajute Ucraina la respingerea invaziei rusești?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00

Remarcile președintelui Vladimir Putin vin după declarațiile făcute mai devreme în cursul zilei de miercuri de ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba. Acesta a spus că avioane de luptă F-16 ar urma să ajungă în Ucraina în următoarele luni.

Belgia, Danemarca, Norvegia și Olanda se numără printre țările care au anunțat că vor dona Ucrainei avioane F-16. O coaliție de țări, inclusiv România, este angajată să ajute la instruirea piloților ucraineni în manevrarea acestor avioane de luptă.

Pregătirea piloților ucraineni pentru a manevra avioane de luptă F-16 ar urma să aibă loc și la baza aeriană Fetești din România.

Articol preluat de la Europa Liberă România.
XS
SM
MD
LG