Linkuri accesibilitate

Un voluntar român în Ucraina spune că luptă alături de zeci de moldoveni


Radu Hossu, care a fost decorat în 2023 de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru contribuția la apărarea Ucrainei și la cooperarea româno-ucraineană, a fost intervievat la București de reportera Europei Libere Anca Grădinaru.
Radu Hossu, care a fost decorat în 2023 de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru contribuția la apărarea Ucrainei și la cooperarea româno-ucraineană, a fost intervievat la București de reportera Europei Libere Anca Grădinaru.

Un român care a luptat de partea forțelor ucrainene împotriva agresorilor ruși a spus că Moscova „dezinformează” când afirmă că numărul voluntarilor români ar fi de câteva sute.

„Români, în realitate, sunt undeva în jur de 50. Probabil, pe jumătate dintre ei îi cunosc. Din Republica Moldova sunt ceva mai mulți”, a spus Radu Hossu într-un interviu cu Europa Liberă România.

Hossu, care spune că a petrecut trei luni pe front în Donbas și se implică în continuare în multiple forme de ajutorare a țării vecine, a declarat că românii luptă în Ucraina într-o formațiune numită „Romanian Battlegroup Getica”, care nu este unitate de „mercenari”.

„Mercenarii nu au un steag, nu au o țară care să-i reprezinte. În schimb, românii și moldovenii care luptă în Getica reprezintă Armata Ucraineană, luptă pentru Armata Ucraineană, au un scop clar: de a susține Ucraina”, a spus Radu Hossu.

El a precizat că printre luptătorii români se află foști militari din Armata Română care „și-au dat demisia” și au „semnat contract cu Armata Ucrainei”.

„Ei au contracte direct cu Armata (Ucraineană, n. red.), nu cu Legiunea străină, care este sub serviciile de informații ale armatei GUR (Serviciul de Informații al Ucrainei, n. red.)”, a spus voluntarul român.

Controversa participării străine la război

Prezența străinilor pe frontul ucrainean este o temă îndrăgită a propagandei Kremlinului. Într-o încercare de a prezenta confruntarea armată ca una declanșată de Occident împotriva ei, Rusia spune adesea că militarii NATO deja ar fi prezenți acolo.

Pe de altă parte, țările democratice au, la rândul lor, probleme cu participarea propriilor cetățeni la război. Unele guverne emit la cerere derogări de la legea care interzice cetățenilor „mercenariatul”, diferențiind între cei care luptă de partea Kievului și cei care ajută Rusia, declarată de unele țări „stat terorist”.

Președinta Moldovei, Maia Sandu, a retras cetățenia moldoveană a doi bărbați în legătură cu războiul din Ucraina: un militar din regiunea Luhansk și un politician pro-rus, fondatorul unui detașament de „voluntari” care luptă de partea Rusiei.

În septembrie 2022, Sandu avertiza că persoanele care dețin și cetățenia Federației Ruse ar putea rămâne fără cetățenia R. Moldova, dacă se vor înrola în armata rusă pentru a lupta în războiul din Ucraina, iar cei care au doar cetățenie moldovenească riscă sancțiuni mai dure pentru mercenariat.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG