Linkuri accesibilitate

Cine a fost primul moldovean lipsit de cetățenie pentru că luptă de partea rusă în războiul din Ucraina  


Dumitru Miron a fost identificat printre militarii alături de care președintele rus, Vladimir Putin, și-a ținut discursul de Revelion în 2022.
Dumitru Miron a fost identificat printre militarii alături de care președintele rus, Vladimir Putin, și-a ținut discursul de Revelion în 2022.

Președinta Maia Sandu a semnat, până în prezent, doar două decrete de retragere a cetățeniei R. Moldova, invocând că persoanele respective au „săvârșit fapte deosebit de grave prin care aduc prejudicii esențiale statului”, a comunicat Europei Libere Președinția.  

Despre unul dintre acestea, care se referea la politicianul pro-rus Alexandr Kalinin, presa a scris pe larg. Primul decret, semnat vara trecută, a rămas, însă, necunoscut opiniei publice.

Dumitru Miron a fost lipsit de cetățenia R. Moldova în iulie 2023. Numele lui apăruse în presă cu jumătate de an mai devreme, când el a fost identificat printre militarii alături de care președintele rus, Vladimir Putin, și-a ținut discursul de Revelion.

De la carabinier în Moldova, la maior în armata rusă

Dumitru Miron
Dumitru Miron

Proiectul „Evocation”, o bază de date ucraineană a „propagandiștilor, colaboratorilor și agenților” ruși implicați în războiul din Ucraina, îl etichetează pe Dumitru Miron drept „terorist”. Potrivit profilului lui de pe această pagină, Miron s-a născut pe 28 septembrie 1993, este originar din R. Moldova și-a făcut serviciul militar în unitatea de carabinieri din Comrat, iar la vârsta de 19 ani a plecat în Ucraina.

Aceeași sursă spune că Miron este, în prezent, comandant de brigadă în orașul Breanka din regiunea Luhansk, are grad de maior, a primit „ordinul pentru curaj” pentru participarea în invazia din Ucraina și a fost declarat „erou” al republicii separatiste Luhansk.

O scurtă biografie publicată pe site-ul lnr-news.ru confirmă acest traseu militar, menționând la final că Miron a fost rănit în timpul războiului din Ucraina, dar „slujește în continuare în Forțele Armate Ruse”.

Miron a fost identificat de același proiect „Evocation” printre persoanele în uniformă militară care au apărut în spatele lui Vladimir Putin în mesajul său televizat, difuzat în noaptea dintre anii 2022 și 2023.

Avertismentul președintei și cele două decrete semnate

În septembrie 2022, președinta Maia Sandu avertiza că persoanele care dețin și cetățenia Federației Ruse ar putea rămâne fără cetățenia R. Moldova, dacă se vor înrola în armata rusă pentru a lupta în războiul din Ucraina, iar cei care au doar cetățenie moldovenească riscă sancțiuni mai dure pentru mercenariat.

Solicitată de Europa Liberă în ianuarie 2024, Președinția a răspuns că, de când a preluat mandatul de președinte, Maia Sandu a semnat două decrete de retragere a cetățeniei moldovenești.

În ambele cazuri, drept temei a fost invocat un articol din legea privind cetățenia, care spune că cetățenia poate fi retrasă persoanei care „a săvârșit fapte deosebit de grave, prin care se aduc prejudicii esențiale statului”.

În luna noiembrie 2023, șefa statului i-a retras cetățenia și politicianului pro-rus Alexandr Kalinin, anchetat de procurorii moldoveni pentru propaganda războiului și inclus în lista de sancțiuni europene și canadiene pentru acțiuni contra Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG