„Avdiivka riscă să cadă sub controlul Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, invocând lipsa de muniție a forțelor ucrainene și inacțiunea Congresului SUA, care de câteva luni nu reușește să aprobe o lege ce ar debloca finanțarea Ucrainei.
Armata ucraineană a recunoscut, joi, că situația de la Avdiivka este „extrem de critică” și a transferat de urgență pe acest segment al frontului Brigada a 3-a de asalt. Potrivit armatei ucrainene, luptătorii brigăzii „au atacat zone din Avdiivka capturate de inamic” și „au învins cel puțin două brigăzi rusești”. Cu toate acestea, situația rămâne „amenințătoare și instabilă”, deoarece Rusia mută noi forțe în oraș.
Statul Major al armatei ucrainene a raportat vineri 34 de atacuri rusești în apropiere de Avdiivka în ultimele 24 de ore. Trupele rusești „nu renunță la încercările lor de a încercui Avdiivka”, dar militarii ucraineni „mențin apărarea, provocându-le pierderi semnificative”, se spune într-un comunicat.
Mai multe surse ucrainene, dar și bloggeri ruși pro-război au relatat în ultimele zile despre avansarea trupelor rusești în cartierele de nord și de sud ale orașului, și despre pericolul încercuirii forțelor ucrainene.
### Vezi și... ### Cine este generalul Oleksandr Sîrski, noul comandant al Armatei ucraineneLuptele pentru Avdiivka, oraș strategic care se află la numai câțiva kilometri de centrul regional Donețk, au fost reluate încă de la începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina, din februarie 2022, iar asaltul actual a început în toamna anului trecut.
Kirby: Dacă Congresul nu acționează imediat, Avdiivka și alte localități ar putea să cadă
La briefingul de joi de la Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus că Avdiivka ar putea să „cadă” în mare parte „pentru că forțele ucrainene de pe teren rămân fără muniție de artilerie”.
„Rusia trimite val după val de forțe ca să atace pozițiile ucrainene. Și pentru că Congresul nu a adoptat încă legea suplimentară (care să deblocheze sprijinul pentru Kiev), nu am putut să furnizăm Ucrainei obuzele de artilerie de care are disperată nevoie pentru a opri aceste atacuri rusești”, a spus Kirby, citat de VOA.
Dacă Congresul nu acționează imediat, Avdiivka și alte localități de-a lungul liniei frontului ar putea să cadă sub controlul Rusiei, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, adăugând că prețul inacțiunii Congresului este „foarte mare” și „cade pe umerii soldaților ucraineni”.
Ucraina depinde în mare măsură de livrările de arme din partea SUA și a altor aliați occidentali pentru a putea continua să lupte împotriva Rusiei. Forțele rusești sunt superioare numeric celor ucrainene, dar tacticile de luptă ale Ucrainei și armele occidentale de mare precizie au redus acest decalaj, afirmă experții.
Turneul lui Zelenski și avertismentele aliaților
Secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, a avertizat joi că eșecul SUA de a aproba continuarea asistenței militare pentru Ucraina are deja un impact pe câmpul de luptă.
La rându lui, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat într-un video, joi seară: „Facem tot ce putem pentru a ne asigura că luptătorii noștri au suficiente capacități manageriale și tehnologice pentru a salva cât mai multe vieți ucrainene”.
Vineri, Zelenski vizitează Berlinul și Parisul, unde este așteptat să semneze acorduri de securitate cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron.
Acordurile bilaterale de securitate și de sprijin pe termen lung urmează unui alt acord similar între Ucraina și Marea Britanie, pe 10 ani, semnat în timpul vizitei premierului britanic Rishi Sunak la Kiev, luna trecută.
Zelenski va participa sâmbătă la Conferința de Securitate de la Munchen, o reuniune anuală a oficialilor de rang înalt din domeniul securității și politicii externe, unde intenționează să se întâlnească, printre alții, cu vicepreședinta americană, Kamala Harris.
### Vezi și... ### „Ceva special, din toate punctele de vedere” | Conferința de Securitate de la München începe vineriDupă eșecul ofensivei sale din vara trecută, Ucraina a trecut în defensivă, confruntându-se acum cu rezerve reduse de muniție și lipsă de personal, deși a continuat loviturile în spatele liniei frontului care se întinde pe 1.500 de kilometri, pe o linie ce rămâne în mare parte neschimbată.
Aliații europeni au făcut apel în ultimele zile la Congresul SUA să aprobe pachetul de legi care să includă ajutorul propus pentru Ucraina, în valoare de 60 de miliarde de dolari. Deblocarea finanțării ar permite industriei de armament din SUA să producă rachete, muniții și alte echipamente militare pentru a le trimite pe câmpurile de luptă din Ucraina.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a călătorit la Washington în urmă cu o săptămână pentru a sublinia urgența eliberării fondurilor americane. După ce s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, el a declarat, potrivit Associated Press: „Să nu ne amăgim: de sprijinul din partea Statelor Unite depinde dacă Ucraina va fi în măsură să se apere”.
Germania este al doilea cel mai mare furnizor de sprijin militar pentru Ucraina, după SUA, iar Scholz a cerut recent altor țări europene să intensifice livrările de arme.
### Vezi și... ### Cancelarul Scholz la Casa Albă, cu Ucraina pe agendă