Actualizare, ora 10.45, ora Chișinăului:
Camerele reunite ale Congresului, Senatul și Camera Reprezentanților, au validat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Inaugurarea lui Biden și a vicepreședintei Kamala Harris va avea loc pe 20 ianuarie 2021, la Washington.
În urma asaltului de miercuri asupra clădirii Congresului, lansat de mulțimea furioasă de simpatizanți ai președintelui Trump, capitala americană rămâne în stare de urgență până pe 21 ianuarie. Vor putea fi utilizate resurse suplimentare pentru a-i proteja pe locuitori, inclusiv pentru instituirea stării de asediu și extinderea serviciilor de urgență.
Actualizare, ora 05.00, ora Chișinăului:
Între timp, camerele reuniune ale Congresului au reluat procesul de validare a voturilor din Colegiul Electoral, dar în pofida violențelor din cursul zilei provocate de suporterii președintelui Trump, grupul de aleși republicani disidenți, nu a renunțat la efortul de a contesta rezultatele în așa numitele state indecise („swing states”).
Acest efort, bazat pe acuzațiile false ale președintelui Trump că alegerile din noiembrie ar fi fost fraudate, nu are nici o șansă de reușită, democrații Joe Biden și Kamala Harris vor fi validați drept câștigătorii alegerilor din 3 noiembrie.
Ceremonia de investire a noului președinte este programată pentru 20 ianuarie.
Actualizare, 7 ianuarie 2021, ora 02.00, ora Chișinăului:
La ora la care transmit, mase de manifestanți pro-Trump părăsesc zona din apropierea clădirii Congresului american.
Primarul capitalei americane a dispus interdicții de circulație cu începere de la ora 18.00, ora locală.
Aceste evoluții survin după o zi de incidente pe care cu greu ți le poți imagina în Statele Unite, și care au stârnit uimire și oroare în întreaga lume.
Manifestanți pro-Trump s-au adunat la Washington încă de marți seara, pentru a-și exprima nemulțumirea față de ce ei cred că sunt alegeri furate, pe care Donald Trump le-a pierdut.
La prânz, președintele în exercițiu li s-a adresat susținătorilor săi în apropiere de Casa Albă, reluând o serie de acuzații nefondate că scrutinul prezidențial ar fi fost fraudat și îndemnându-și susținători să fie puternici.
Între timp, pe Colina Capitoliului începuse procesul care de obicei este protocolar și simbolic, de numărare a electorilor confirmați de state și deci de validare a rezultatului alegerilor.
Reuniunea camerelor Congresului era prezidată de vice-președintele Statelor Unite, Mike Pence, căruia Trump i-a cerut să anuleze rezultatul votului, și să respingă electorii din anumite state pe care le-a pierdut, dar Pence a refuzat să facă asta, pentru că ar fi încălcat normele legale și procedurale.
### Vezi și... ### Mike Pence, între rațiune politică și simțire partinicăDupă discursul lui Trump, mulțimea s-a îndreptat spre sediul Congresului, și ce a urmat su fost scene similare cu venirea minerilor la București, la începutul anilor 1990.
Mase furioase au atacat clădirea Congresului, au spart cordoanele forțelor de ordine, au spart ferestre și au pătruns în incinta unde începuse ședința Camerelor. Au avut loc ciocniri violente, soldate cu răniți și cu patru morți, între care o femeie, veterană a forțelor aeriene.
Anarhiștii au pătruns în birouri și în aula Congresului, au distrus bunuri, obligându-i pe deputați și pe senatori să se ascundă pentru a fi în siguranță.
Your browser doesn’t support HTML5
Aceste confruntări s-au derulat câteva ore, în care politia Congresului nu a părut să facă față.
În cele din urmă, președintele în exercițiu Trump și-a îndemnat susținătorii să se retragă într-o înregistrare video, dar în același video a repetat de mi multe ori ideea falsă că alegerile ar fi fost furate, o acuzație infirmată în peste cele 60 de procese intentate fără succes de echipa lui Trump.
Este fără îndoială o situație extrem de gravă, și fără precedent, caracterizată de fostul președinte George W. Bush drept o „insurecție”, și de alții drept o „încercare de puci” - mai ales pentru ca mânia manifestanților a fost alimentată luni de zile de Donald Trump.
Preșdintele ales Joe Biden i-a cerut lui Trump să intervină pentru a preveni violențele: „scenele haotice de la Congres nu reflectă America”, a spus Biden, adăugând: „Ce vedem e un număr mic de extremiști aflați în afara legii. Nu e dizidență politică. E dezordine, e haos, și trebuie să înceteze”.
Puțin timp după intervenția lui Biden, Trump a făcut publică înregistrarea video în care spune „Plecați acasă! Vă iubim, sunteți deosebiți!”.
Facebook a șters acest mesaj, spunând că el „nu diminuează riscul violențelor”.
Între timp, apelurile ca Trump să-și recunoască înfrângerea în alegeri s-au înmulțit. Liderul republican din Senat Mitch McConnell a spus la începutul dezbaterii de miercuri din Congres (ulterior întreruptă): „Alegătorii, tribunalele și statele s-au pronunțat. Toți s-au pronunțat. Dacă noi, în Congres, le anulăm deciziile, asta va pune pentru totdeauna țara noastră în pericol”.
Delibărările Congresului pentru confirmarea alegerii lui Joe Biden continuă.