Statele Unite sunt dispuse să negocieze cu Rusia un acord privind rachetele lansate de la sol sau forțele militare staționate în Ucraina, dezvăluie documente publicate miercuri de cotidianul spaniol El Pais. Ar fi vorba de răspunsurile confidențiale trimise săptămâna trecută de Statele Unite și NATO la cererile de securitate ale Moscovei.
### Vezi și... ### Vladimir Putin a acuzat din nou SUA și NATO că ignoră preocupările de securitate ale RusieiÎn schimb, Statele Unite și NATO resping semnarea unui acord bilateral privind securitatea în Europa cu Rusia și blocarea unei viitoare aderări a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică. Acestea sunt două dintre principalele cereri prezentate de Moscova pentru a pune capăt crizei din Ucraina într-un moment de maximă tensiune între Rusia și Occident, care amenință securitatea euro-atlantică.
Potrivit documentelor publicate de El Pais, Statele Unite și NATO se declară deschise la negocieri privind acordurile de dezarmare și măsuri de consolidare a încrederii în diferite forumuri – precum Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Dialogul de stabilitate strategică SUA-Rusia și Consiliul NATO-Rusia – ale căror succes este însă condiționat de o detensionare a amenințării militare ruse la adresa Ucrainei.
„Având în vedere consolidarea substanțială, neprovocată, nejustificată și în curs de desfășurare a armatei ruse în și în jurul Ucrainei și în Belarus, solicităm Rusiei să detensioneze imediat situația într-un mod verificabil, în timp util și de durată”, i-ar fi transmis NATO Moscovei.
„Este poziția guvernului Statelor Unite conform căreia progresele în aceste probleme pot fi realizate doar într-un mediu de detensionare în ceea ce privește acțiunile amenințătoare ale Rusiei față de Ucraina”, ar fi avertizat Washington-ul, potrivit documentelor obținute de El Pais, care însă nu a precizat cum a ajuns la acestea.
### Vezi și... ### Boris Johnson la Kiev, catastrofă demografică în Balcani, iar Germania își caută o poetă parlamentarăDocumentele confidențiale au fost publicate înainte de un apel telefonic între președintele rus Vladimir Putin și premierul britanic Boris Johnson privind tensiunile de la granița ruso-ucraineană, unde Moscova a masat zeci de mii de soldați și echipament militar greu.
În documente s-ar vorbi despre măsuri de evitare a unor incidente militare, demonstrând Moscovei că în România și Polonia, membre NATO, nu sunt instalate rachete Tomahawk. „NATO este o Alianță defensivă și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia”, se arată în documentul care ar fi răspunsul Washington-ului la pretențiile Rusiei.
Marți, la Moscova, președintele Vladimir Putin a spus că Statele Unite și NATO, în răspunsurile lor oficiale, ar fi ignorat cererile de securitate ale Rusia. Mai mult, Putin a criticat agresivitatea Statelor Unite, care – în opinia sa – ar vrea să provoace Rusia la o reacție militară pentru a avea un pretext să impună sancțiuni și mai grele Moscovei.
Reluând argumentele președintelui, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat pe 2 februarie că Rusia a pus la punct o strategie pentru a contracara eventualele sancțiuni americane și pentru a diminua consecințele acestora și a îndemnat Casa Albă să nu mai provoace o „creștere a tensiunilor” în Europa.