Directorul interimar al FBI îi ia apărarea lui James Comey

Andrew McCabe

Directorul interimar al FBI, Andrew McCabe, a declarat la audieri în Senatul de la Washington că nu a existat nicio tentativă de obstrucționare a anchetei privind interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite și legăturile dintre oficiali ruși și asociați ai președintelui american Donald Trump.

Andrew McCabe a vorbit, astăzi, la audieri în Comitetul senatorial pentru serviciile de informații, la două zile după ce președintele Trump l-a concediat pe directorul FBI James Comey.

McCabe care era adjunctul lui Comey, iar acum este director interimar al FBI a spus că cercetările în ancheta rusă continuă nestingherit și după această „schimbare de circumstanțe”.

„Considerăm că este o investigație de mare importanță”, a spus oficialul.

Fostul director Comey superviza această anchetă penală, iar demiterea sa a cauzat un șoc în lumea politică de la Washington. Adversarii președintelui au sugerat, miercuri, că motivul demiterii ar fi fost ancheta. Între aceștia - liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer.

„Întrebarea este de ce s-a întâmplat noaptea trecută”, a spus senatorul. „Știm că directorul Comey conducea investigația asupra faptului dacă membrii campaniei lui Trump au avut înțelegeri cu rușii – un delict serios. Se apropiau oare prea tare de președinte investigațiile?”, s-a mai întrebat democratul.

Președintele Trump a declarat că l-a concediat pe Comey pentru că acesta pur și simplu „nu-și făcea meseria cum trebuie”.

La audierile de astăzi, senatorii au încercat să afle mai multe despre motivele demiterii precum și despre soarta anchetei ruse. Mai ales că, ieri, presa americană a scris că fostul director al FBI a fost demis tocmai când ar fi încercat să extindă ancheta și că ceruse personal fonduri suplimentare.

Directorul interimar al FBI, Andrew McCabe, care a fost adjunctul lui Comey, a afirmat însă la audieri că agenția sa dispune de suficiente resurse pentru anchetă și că el nu are cunoștință de vreo cerere pentru suplimentarea finanțării.

„Dacă vă referiți la investigația privind Rusia, cred că avem resurse adecvate pentru a o face și cred că avem resurse pentru a o face adecvat”, a mai spus McCabe.

Dar directorul interimar al FBI a demontat în parte și justificările Casei Albe pentru decizia președintelui Trump de a-i demite șeful. Potrivit Casei Albe, Comey nu s-armai fi bucurat de încredere din partea colegilor și subalternilor de la FBI și din partea publicului în general.

„Nu este așa”, a spus astăzi McCabe, răspunzând unei întrebări din partea senatorilor, și a adăugat: „Vă mai pot spune că directorul Comey s-a bucurat de un sprijin larg în sânul FBI și încă se mai bucură”.