Linkuri accesibilitate

Lavrov, primit în premieră de Trump la Casa Albă


Președintele Donald Trump cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov în Biroul Oval la Casa Albă
Președintele Donald Trump cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov în Biroul Oval la Casa Albă

Pe agenda de discuții s-a aflat, cu prioritate, planul rusesc de stabilizare a Siriei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost primit la Casa Albă de președintele Statelor Unite, Donald Trump.

Pe agendă s-a aflat mai ales planul rusesc de stabilizare a Siriei. După discuțiile care au durat, potrivit agențiilor rusești, 40 de minute președintele american a spus că „uciderile oribile” din Siria trebuie să înceteze și că toți cei interesați fac eforturi în acest scop. Trump a mai spus că întâlnirea cu Lavrov a fost „foarte bună”.

Iar șeful diplomației ruse a spus că în ciuda dificultăților, Rusia și Statele Unite ar trebui să rezolve împreună problemele internaționale. El a mai spus că nu s-au discutat sancțiunile impuse Rusiei și că părțile s-au declarat de acord asupra necesității de a-și apropia pozițiile în privința conflictului israelo-palestinian și a celui din estul Ucrainei. El a mai spus că nu s-au discutat sancțiunile impuse Rusiei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Serghei Lavrov primit de Rex Tillerson
Serghei Lavrov primit de Rex Tillerson

Mai devreme Lavrov fusese primit la Departamentul de stat de secretarul de stat, Rex Tillerson.

Vizita vine după ce marți Trump l-a concediat pe directorul FBI, James Comey, care conducea o anchetă despre posibila implicare a Rusiei în campania electorală americană de anul trecut.

Înaintea discuțiilor cu Lavrov, Tillerson i-a mulțumit pentru că a venit la Washington pentru continuarea discuțiilor începute la Moscova în urmă cu aproape o lună. Lavrov a fost întrebat de reporteri dacă demiterea directorului FBI „umbrește” discuțiile, dar a răspuns în mod sarcastic, prefăcându-se că nu este la curent cu soarta lui Comey.

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spusese că speră ca demiterea directorului FBI să nu afecteze relațiile dintre Moscova și Washington, adăugând că ea nu are nici o legătură cu Rusia. O declarație similară a făcut și vicepreședintele american Mike Pence.

Experți juridici de la Washington au spus că demiterea lui Comey nu înseamnă că ancheta pe teme rusești va fi suspendată sau anulată, pentru că personalul FBI o poate continua înainte să fie găsit un nou director. Deocamdată conducerea este asigurată cu titlu de interimat de adjunctul lui Comey, Andrew McCabe.

Relațiile ruso-americane s-au tensionat după anexarea Crimeii de către ruși în 2014. Ultima vizită a lui Lavrov la Washington a avut loc în 2013. Noul secretar de stat american, Rex Tillerson, a spus recent că Washingtonul dorește stabilizarea relațiilor cu Moscova prin rezolvarea unor „divergențe minore” și identificarea unor zone de cooperare. În prima zi a vizitei lui Lavrov la Washington, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că ea nu are ca obiectiv pregătirea unei întâlniri între președinții Donald Trump și Vladimir Putin.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG