Your browser doesn’t support HTML5
În baza Legii Magnitski, SUA au impus sancțiuni împotriva mai multor cetățeni bulgari: oligarhul și fost deputat din Mișcarea pentru drepturi și libertăți (partidul etnicilor turci și al musulmanilor) Delian Peevski, oligarhul fugar în Dubai, Vasil Bojkov (care a căzut în dizgrație după ce a anunțat că a plătit mită de 60 milioane de euro lui Boiko Borisov și ex-ministrului de finanțe Goranov) și Ilko Jeleazkov, actualul șef adjunct al Agenției de stat pentru operațiuni tehnice DATO (filaj și ascultarea).
### Vezi și... ### Bulgaria se pregătește de noi alegeri generale, probabil în iulieJeleazkov după cum afirmă medii bulgare este omul oligarhului Peevski în serviciile secrete. Au fost impuse sancțiuni împotrivă 75 companii bulgare legate de cei doi oligarhi.
Statele Unite sprijină toți bulgarii ce doresc eradicarea corupției
In informația pentru presă a Serviciului american pentru controlul asupră activelor străine (OFAC) în cadrul Ministerului Finanțelor se subliniază că aceasta reprezintă cea mai amplă acțiune anticorupție (în Bulgaria). „Statele Unite sprijină toți bulgarii ce doresc eradicarea corupției cerând să fie trași la răspundere persoanele corupte care subminează activitățile economice și instituțiile democratice menite să le apere. Anunțarea publică de sancțiuni împotrivă unor persoane în cadrul programului global de sancțiuni la baza Legii Magnitski, arată angajamentul nostru de a lupta împotrivă corupției oriunde se afă aceasta”, a declarat directorul Serviciului de control asupra activelor străine, Andrea M. Gacki.
Sancțiunile americane sunt privite drept o lovitură data ex-premierului Boiko Borisov întrucât Peevski, împreună cu actualul procuror-șef Ivan Gheșev sunt considerați de fosta opoziție triada care a guvernat practic țara înainte de alegerile din 4 aprilie. Până acum procurorul șef a ignorat toate sesizările pentru acte de corupție comise de Borisov și Peevski.