SUA oferă încă 42 milioane de dolari pentru securitatea energetică a R. Moldova 

Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon

Statele Unite ale Americii oferă o asistență financiară în valoare de 42 de milioane de dolari pentru „viitorul energetic al Moldovei”, a anunțat marți, 13 decembrie, ambasadorul american la Chișinău, Kent D. Logsdon.

### Vezi și... ### Cum au răspuns moldovenii la întreruperea curentului

Suma va fi alocată timp de 4 ani prin intermediul proiectului USAID „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” sau MESA, după ce, în martie curent, SUA au susținut sectorul energetic cu alte 17 milioane de dolari.

Ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, a subliniat că R. Moldova se confruntă cu „provocări energetice serioase din cauza a 30 de ani de dependență de gazul și energia electrică din Rusia”, iar pentru a contracara această provocare, SUA și guvernul moldovean lucrează în parteneriat ca să rezolve criza energetică imediată, să creeze o securitate energetică durabilă, bazată pe surse diversificate și să asigure tranziția la un viitor cu energie curată.

De la lansarea sa în martie, proiectul MESA a facilitat acordurile de livrare a gazului către R. Moldova prin gazoductul transbalcanic și a oferit sprijin în înregistrarea companiei Energocom pe platforma de tranzacționare din România.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, din finanțarea suplimentară urmează să fie procurate soluții tehnologice și echipamente:

  • 10 drone de inspectare și depistare rapidă a defecțiunilor liniilor de transmisie;
  • 50 generatoare pentru spitale și alte organizații prestatoare de servicii publice;
  • sisteme de stocare a energiei pentru echilibrarea variațiilor de putere în sistem;
  • echipament pentru dotarea Laboratorului Energetic al Universității Tehnice din Moldova și pentru realizarea auditurilor energetice.
### Vezi și... ### Vând curent, dar acumulează datorii. Greva producătorilor de energie verde

„Chiar în acest moment, proiectul MESA cooperează cu spitale și furnizori de energie și apă, pentru a procura generatoare de urgență ca răspuns la nevoile de alimentare cu energie electrică pe termen scurt. De asemenea, MESA va finaliza măsurile de ameliorare a eficienței energetice a clădirilor și va consolida capacitățile în sector prin programul de promovare a egalității de gen la locul de muncă și stagii profesionale pentru tineri”, a precizat ambasadorul Kent D. Logsdon.

„Moldova are prieteni, prieteni care ne vor ajuta să trecem cu bine peste această iarnă și să ne obținem independența energetică”, a mulțumit SUA vicepremierul Andrei Spînu.

### Vezi și... ### S-a stins lumina în R. Moldova după noi bombardamente rusești în Ucraina