SUA, pregătite să încheie un acord nuclear cu Iranul pe baza „proiectului” negociatorilor UE

Statele Unite sunt pregătite „să încheie rapid o înțelegere” pentru a relansa acordul nuclear iranian din 2015 pe baza propunerilor înaintate la 8 august de Uniunea Europeană, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

### Vezi și... ### Optimism în privința progreselor înregistrate în negocierile nucleare cu Iranul

Purtătorul de cuvânt a declarat că Teheranul a afirmat în repetate rânduri că este pregătit pentru o revenire la aplicarea reciprocă a acordului, iar acum SUA vor aștepta să vadă dacă „acțiunile lor se conformează declarațiilor făcute de ei”.

Uniunea Europeană a prezentat anterior un „text final” în cadrul discuțiilor de la Viena pentru a revigora acordul. „Am lucrat timp de patru zile și astăzi textul este pe masă”, a declarat oficialul pentru reporteri. „Negocierea s-a încheiat, este textul final... și nu va fi renegociat”.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat pe Twitter că tot ceea ce poate fi negociat a fost negociat, adăugând că în spatele fiecărei părți a propunerii "se află o decizie politică care trebuie luată" în capitalele țărilor implicate.

Un oficial al Ministerului iranian de Externe a declarat pentru agenția de presă de stat IRNA că Iranul a dat un răspuns preliminar la textul UE, dar „nu se află în situația în care să vorbească despre finalizarea acordului”.