„Avem o diplomație bazată de principii” - declarații americane înainte de negocierile cu Rusia pe teme de securitate

Militar ucrainean, în zona de front din estul Ucrainei, dotat cu un lansator american de rachete Javelin (fotografie furnizată de ministerul ucrainean al Apărării), 23 decembrie 2021.

Oficialități americane și ruse au căzut de acord să demareze convorbiri în chestiuni de securitate, în ianuarie, pe fondul îngrijorării cu privire la masarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondență de la Washington

Atât administrația americană cât și partenerii europeni au avertizat că situația din Ucraina ar putea degenera într-un conflict de proporții, dacă Vladimir Putin face pasul către escaladare. Mulți însă se tem și că președintele Rusiei ar putea folosi amenințarea cu un posibil conflict pentru a obține negocieri cu privire la zone de influență în regiune.

În cursul summit-ului virtual din decembrie, președintele american Joe Biden l-a avertizat pe Putin că Statele Unite vor impune sancțiuni fără precedent și furniza mai multe arme ucrainienilor, dacă Rusia atacă acea țară.Șeful executivului american a mai spus că într-o astfel de ipoteză, Alianța NATO își va mări capabilitățile în regiune și va organiza manevre militare.

Președintele rus a cerut o garanție că NATO nu va continua să se extindă către est, explicând că dacă o va face asta reprezintă, în viziunea sa, o amenințare directă la adresa securității țării sale.

Marți, 28 decembrie 2021, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov și-a exprimat speranța că discuțiile preconizate să înceapă la 10 ianuarie vor aduce Moscovei garanțiile de securitate pe care le cere din partea Occidentului.

La Washington însă, un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională a spus că administrația Biden este decisă să descurajeze comportamentul agresiv al Rusiei, arătând că diplomația este un mijloc eficace de a obține acest lucru. „O diplomație bazată pe principii” – a spus oficialitatea americană. El a explicat că la convorbiri cele două părți își pot expune temerile, dar că nu se vor lua decizii care să-i afecteze pe aliați și parteneri, inclusiv Ucraina, în absența acestora. „Vor fi chestiuni în care putem ajunge la un acord și altele în care pozițiile vor fi diferite, asta este esența diplomației” – a arătat purtătorul de cuvânt american.

Oficialități ruse și NATO se vor întâlni la 12 ianuarie, urmând ca la o zi după aceea să fie incluse și oficialități europene.

Află mai multe despre NATO și relația R. Moldova cu alianța occidentală: